Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Рибно филе със зелении по бургаски

Рибно филе със зелении по бургаски

Рибно филе със зелении по бургаски
Снимка: Анонимен
2 / 3
10/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Супер вкусотия - любимото мезе на морските вълци"

Необходими Продукти

  • бяла риба - 1 кг (може да се замени с цаца или скумрия)
  • пресен лук - 2 връзки
  • пресен чесън - 1 връзка
  • див чесън - 1/2 връзка
  • праз - 1 стрък
  • спанак - 1 връзка (около 100 г)
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • вода - 2 к.ч.
  • олио 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е адаптирана от празничното издание Вехти бургашки гозби. В оригинала се използва цаца, изпробвано е и със скумрия – и с двете се получава прекрасен резултат (даже може би по-добър от варианта с бяла риба, тъй като последната става малко „кашеста“ заради водата и средата стои червеникава, но понеже е „чисто месо“ е предпочитана на нашата трапеза. По принцип обаче е по-удачна за панировка, а костите на скумрията и цацата, приготвени по тази рецепта, се сваряват в процеса на готвене и могат да се ядат без проблем).

В този ред на мисли, от зелениите може да се пропуснат някои или пък да се добавят такива (джоджен/копър/лапад).

Започваме с обработка на рибата – измиваме я добре със студена вода и я слагаме в гевгир/цедка, да се поизцеди. След 10-тина минутки прехвърляме в голяма купа и поръсваме с лимоновия сок. Оставяме я така, докато приготвим зелениите.

Нарязваме на едро двата вида лук, двата вида чесън и спанака.

В голяма чаша или купичка разреждаме водата с брашното, слагаме и олиото. Разбиваме добре и прибавяме черния пипер и солта.

Изцеждаме добре рибата и я връщаме в купата, добавяме зелениите и водната смес. Разбъркваме хубаво всичко и прехвърляме в тава.

Печем на умерена фурна (около 200 градуса), докато ястието остане на мазнина. Може да се сервира топло или студено, като допълнителна гарнитура не е наложителна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: