Шоколадов сладкиш Савската царица

19/05/2012
Шоколадка
отШоколадкаНовак
"Историята мълчи, дали Савската царица е похапвала от този сладкиш, но за вас сме сигурни, че ще го направите!"
Приготвяне25 мин.
Готвене25 мин.
Общо50 мин.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо16 945
  • Преглеждания за месеца58
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5

Необходими Съставки

  • За блата
  • шоколад - 130 г натурален
  • яйца - 4 броя
  • пудра захар - 100 г
  • ром - 1 с.л. или кафе
  • масло - 120 г
  • бадеми - 2 с.л. млени
  • царевично брашно - 2 с.л., може и обикновено
  • сол - 1 щипка
  • За гарниране
  • сметана - 100 мл течна
  • захар - 1 с.л. кристална
  • мента - няколко стръкчета прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете шоколада и го разтопете на водна баня заедно с маслото, рома/кафето и пудрата захар. Оставете го леко да се охлади и през това време разделете жълтъците от белтъците.

Разбийте жълтъците, бадемите и царевичното нишесте и ги разбъркайте към шоколада. Отделно разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг и внимателно объркайте към шоколадовата смес.

Сипете сместа в малка намаслена форма с диаметър около 18 см. Сложете да се изпече в загряна на 180 градуса фурна за около 15-20 минути. Не препичайте сладкиша, защото трябва да остане леко влажен.

Оставете го да се охлади постепенно в отворената фурна. Поднесете сладкиша с разбитата със захарта сметана и украсете със стрък мента.
подобни рецепти тук

5 4
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Дени
Дени
21.05.2012 13:12
използвай каквото искаш - бяло брашно, царевично брашно, само не пудра за нос ;) Аз го направих с обикновено брашно и стана много вкусен сладкиш
0
0
Сфетлъ
Сфетлъ
21.05.2012 10:21
Не ми стана ясно какво трябва да се използва, царевично нишесте или брашно. Ако някой ме светне по въпроса, ще съм много благодарна.
Лек и успешен ден на всички!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв