Уникална Гергьовска погача

10/05/2017
Паулина Стоянова
отПаулина СтояноваПомощник Готвач1827122
"За голям празник - най-хубавата погача "
Приготвяне120 мин.
Готвене35 мин.
Общо155 мин.
Порции14
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо943
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задължително трябва всички продукти да са със стайна температура, не се отнася за млякото. За тази цел ги оставяте от предишната вечер на маса. Приготвяме продуктите, като брашното го пресяваме в дълбока купа и правим кладенче в средата.

Загряваме прясното мляко до положение, че да можем да си държим пръста в него. Към него добавяме захарта и маята, бъркаме докато се разтворят и оставяме, за да шупне маята.

В кладенчето сипваме олиото, солта и яйцето. Започваме да бъркаме, сипваме по малко от прясното мляко с маята и бъркаме. Така докато свърши и замесим меко тесто - нелепкаво. Оставяме го да втаса на топло. Аз използвах фурната, като го оставих в нея на 60 градуса. След като е втасало тестото е време да го разделим на няколко части с помощта на кухненска везна. От тестото си правим 12 бр. малки топчици и 4 бр. по-големи.

Измерваме 3 бр. парчета по 300 градуса, това ще са средни 3 топки. Останалото тесто го разделяме на две равни части с тях ще се направят останалите декорации. Намазваме тавата с олио и поръсваме с брашно, за да не залепне след изпичането погачата.

Започваме да редим погачата: От трите парчета по 300 градуса оместваме 3 топки и ги слагаме в средата. Вземаме едната час от двете, които по-рано оставихме. Омесваме я добре и разточваме една правоъгълна кора, трябва да е толкова широка, че като нарежем на 6 ленти да са с еднаква дебелина и ширина.

Навиваме ги от единия към другия край, така че да наподобят навит килим. Нареждаме ги на еднакво разстояние по периферията на кръглите топки. От другата част разточваме една кръгла кора, режем я наполовина. Така стават 2 части от който трябва да направим по три триъгълника.

Триъгълниците ги нарязваме на няколко ивички в едната им част и навиваме, така че нарязаните ивички да дойдат отгоре. Нареждаме ги между "навитите килимчета". А топчиците ги слагаме между навитите триъгълници и средните топки.

Останалите четири топчици нарязваме с ножица да наподобят карамфил и ги слагаме, едното в средата на големите кръгли топки, а останалите между тях. Намазваме с разбития жълтък всичко, освен четирите карамфилчета.

Поръсваме навитите килимчета със сусам. Навитите триъгълниците с мак, а кръглите топки с ленено семе.

Оставяме за 10 минути да втаса и печем на умерена фурна 170-190 градуса без вентилатор за 30-35 мин. Проверете с клечка за зъби, ако залепне тесто по нея, оставете да се пече още. Ако видите, че потъмнява отгоре, а отвътре сурова, сложете фолио за печене.подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар