Панирана риба със сос Tартар и задушени картофки

11/05/2017
Shamsina
отShamsinaЧирак3211603
"Класическа покана за вкусна вечеря, която бързаме да приемем, преди да ни е изпреварил някой друг "
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо403
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • за рибата
  • рибно филе – около 1 кг
  • брашно – около 1 к.ч.
  • сол – на вкус
  • черен пипер – на вкус
  • за тестото
  • брашно – 300 г
  • бира – около 250 мл (светла)
  • яйце – 1 бр.
  • сол – 1 ч.л.
  • за гарнитурата
  • картофи – около 1 кг
  • масло – 70 - 80 г (половин малко пакетче)
  • копър – 1/2 връзка
  • чесън – 1 - 2 скилидки
  • сол – на вкус
  • черен пипер – на вкус
  • вода – 1 к.ч.
  • за соса
  • майонеза – 200 г (1 кутийка)
  • кисело мляко – 2 - 3 с.л.
  • яйца – 1 бр. (сварено, голямо)
  • кисели краставички – 3 - 4 бр
  • кромид лук – 1 глава (малка)
  • сол – на вкус
  • черен пипер – на вкус
  • олио – за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвяме си първо картофите, за да не губим време. Обелваме ги, измиваме и в купа ги нарязваме на едри парчета. Овкусяваме ги с подправките, добавяме пресования чесън и ситно нарязания копър. Разбъркваме добре и ги прехвърляме в йенска тава. Слагаме водата и маслото, нарязано на малки парченца, на различни места. Затваряме тавата и печем на 180 градуса за 30-40 минути (колкото да станат рибата и сосът).

За тестото смесваме брашното със солта и разбитото яйце. При непрекъснато бъркане добавяме и бирата – в началото може да се образува пяна. Целта ни е да получим кремообразно и рядко тесто за панировката. Оставяме настрана, докато приготвим рибата.

Измиваме добре филетата със студена вода и ги оставяме за кратко да се поизцедят. Когато течността е вече отекла, ги подсушаваме допълнително. Нарязваме рибата на средно големи парченца. Нареждаме ги на дъска и ги поръсваме със сол и черен пипер. Обръщаме ги и пак овкусяваме. Всеки къс овалваме набързо в брашно и оставяме всички в купа/чиния за момента. (pо желание можем да сготвим филетата цели и да сервираме по едно на порция, вместо да ги правим на хапки – така е и по-бързо).

В сгорещена мазнина пържим рибата, като всяко оваляно в брашно парче топваме в тестото и слагаме в тиган/тенджера. След минутка-две обръщаме и пак държим за толкова време. Изваждаме панираните филета върху кухненска хартия /вестник, за да се отцедят от мазнината/.

Докато рибата се пържи, приготвяме и соса. Наситняваме киселите краставички и лукa, яйцето настъргваме. Към тях добавяме майонезата и киселото мляко, подправяме. Разбъркваме много добре (ако искаме сосa да е малко по-лек, използваме половината майонеза – 100 г, и увеличаваме количеството на кисело мляко.)

Панираната риба поднасяме топла заедно с картофките и соса в кошничка от маруля, за да не се разлива по чинията.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар