Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена Риба»Панирана риба със сос Tартар и задушени картофки

Панирана риба със сос Tартар и задушени картофки

Панирана риба със сос Tартар и задушени картофки
Снимка: Анонимен
2 / 4
11/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Класическа покана за вкусна вечеря, която бързаме да приемем, преди да ни е изпреварил някой друг"

Необходими Продукти

  • за рибата
  • рибно филе - около 1 кг
  • брашно - около 1 к.ч.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • за тестото
  • брашно - 300 г
  • бира - около 250 мл (светла)
  • яйце - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • за гарнитурата
  • картофи - около 1 кг
  • масло - 70 - 80 г (половин малко пакетче)
  • копър - 1/2 връзка
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • вода - 1 к.ч.
  • за соса
  • майонеза - 200 г (1 кутийка)
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр. (сварено, голямо)
  • кисели краставички - 3 - 4 бр
  • кромид лук - 1 глава (малка)
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготвяме си първо картофите, за да не губим време. Обелваме ги, измиваме и в купа ги нарязваме на едри парчета. Овкусяваме ги с подправките, добавяме пресования чесън и ситно нарязания копър. Разбъркваме добре и ги прехвърляме в йенска тава. Слагаме водата и маслото, нарязано на малки парченца, на различни места. Затваряме тавата и печем на 180 градуса за 30-40 минути (колкото да станат рибата и сосът).

За тестото смесваме брашното със солта и разбитото яйце. При непрекъснато бъркане добавяме и бирата – в началото може да се образува пяна. Целта ни е да получим кремообразно и рядко тесто за панировката. Оставяме настрана, докато приготвим рибата.

Измиваме добре филетата със студена вода и ги оставяме за кратко да се поизцедят. Когато течността е вече отекла, ги подсушаваме допълнително. Нарязваме рибата на средно големи парченца. Нареждаме ги на дъска и ги поръсваме със сол и черен пипер. Обръщаме ги и пак овкусяваме. Всеки къс овалваме набързо в брашно и оставяме всички в купа/чиния за момента. (pо желание можем да сготвим филетата цели и да сервираме по едно на порция, вместо да ги правим на хапки – така е и по-бързо).

В сгорещена мазнина пържим рибата, като всяко оваляно в брашно парче топваме в тестото и слагаме в тиган/тенджера. След минутка-две обръщаме и пак държим за толкова време. Изваждаме панираните филета върху кухненска хартия /вестник, за да се отцедят от мазнината/.

Докато рибата се пържи, приготвяме и соса. Наситняваме киселите краставички и лукa, яйцето настъргваме. Към тях добавяме майонезата и киселото мляко, подправяме. Разбъркваме много добре (ако искаме сосa да е малко по-лек, използваме половината майонеза – 100 г, и увеличаваме количеството на кисело мляко.)

Панираната риба поднасяме топла заедно с картофките и соса в кошничка от маруля, за да не се разлива по чинията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: