Гергьовденска питка

11/05/2017
Viktoriyaот ViktoriyaНовак
"Компромиси не приемаме - за Гергьовден само най-хубавата гергьовденска пита има място на масата "
Приготвяне45 мин.
Готвене50 мин.
Общо95 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо258
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сол - 1/2 с.л
  • захар - 1 с.л
  • яйца - 2
  • олио - 3 с.л
  • сода за хляб - 1/2 с.л
  • мая - 1/2 кубче
  • топла вода - 100 мл
  • боя - за храна или боя за яйца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното хубаво, за да поеме въздух. В купа разтапяме маята със солта и захарта. Отделяме единия жълтък за намазване на питката.

След като се е разтворила маята, добавяме топлата вода, киселото мляко, в което е разтворена содата, яйцето и вторият белтък. Разбъркваме сместа и я изсипваме при брашното. Омесваме меко тесто и го удряме 100 пъти.

Делим на 5 топчета - три еднакви, едно по-малко спрямо трите, което е за център на питката, и едно много малко за надпис и знаме (украса).

Разточваме 3-те еднакви топки и между първия и втория мажем с олио. Поставяме ги една върху друга и разточваме още веднъж.

Делим на 16 парчета и навиваме на кифлички.

В тавата, в която ще печем питката, слагаме по-малката (4-та) топка в средата, а отстрани редим кифличките. Слагаме питката да втаса в топла фурна за около 20-30 минути.

От най-малкото тесто разделяме на две части: 1-вата оформяме правоъгълник, на който пишем с боя Честит 6 май, а от 2-рата оформяме българския трибагреник и го оцветяваме с боите. Аз използвам четка за рисуване, за да стане лесно оцветяването.

Надигналата се питка мажем с разбития жълтък навсякъде. В средата на равната част подреждаме надписа и знамето. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като хване загар питката, я покриваме с алуминиево фолио и допичаме до готовност.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар