Пикантни Уеджис картофки с 2 вида дип

11/05/2017
Shamsinaот ShamsinaЧирак
"Истинският кулинар не приготвя какви да е картофки, а пикантни уеджис картофки не с един, а с два вида дип "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо273
  • Преглеждания за месеца272
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • за картофките
  • картофи – около 2 кг (пресни или такива с тънка кора)
  • магданоз – 2 с.л. (сух)
  • черен пипер – 2 ч.л.
  • червен пипер – 2 ч.л.
  • чили – 2 ч.л. (на прах)
  • сол – на вкус
  • зехтин – 2 с.л.
  • за белия дип
  • крема сирене – 125 г (1 малка опаковка)
  • кашкавал – 20 г
  • зехтин – 1 с.л.
  • прясно мляко – 20 - 30 мл или сметана (за разреждане)
  • босилек – 1 с.л. (сух)
  • за червения дип
  • домати – 400 г (1 консерва) на кубчета
  • кромид лук – 1/2 глава
  • кисели краставички – 2 бр
  • сол – 1 ч.л.
  • черен пипер – 1 ч.л.
  • зехтин – 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Уеджис са си чисто и просто печени картофи (но могат и да се пържат), но нарязани под ъгъл, откъде идва и името им. А дип е вид сос, в който се топват картофки, чипсове, зеленчукови пръчици, месни хапки и други (вместо да се заливат с него). Вариантите за дип са много. Ястието е много удачно за партита, пикници, семейни събирания (особено ако има повече сосове и всеки консумира количество и вид според вкуса си).

Без да белим картофите, ги измиваме старателно. Режем по дължина на половина, след което всяка обръщаме с отрязаното към дъската и отрязваме парчетата към центъра на картофа, така че да се получат нещо като лунички.

След като са готови, половината картофи изсипваме в най-обикновена прозрачна найлонова торбичка. Слагаме 1 с.л. зехтин и половината количество сухи подправки. Хващаме/затваряме пликчето в горния край и с другата ръка добре разместваме парчетата, така че мазнината и подправките да стигнат навсякъде. Изсипваме директно в голяма тава, постлана с хартия за печене. Процедираме по същия начин с другата половина (наведнъж би било трудно да се разбърка и овкуси хубаво цялото количество картофи).

Печем Уеджис в предварително загрята на 200 градуса фурна до почервеняване (около 35 минутки). През това време готвим сосовете.

Белият дип приготвяме като в малка тенджерка или друг подходящ съд слагаме зехтина на котлона. Добавяме и крема сиренето, като го намачкваме с вилица и разбъркваме. Когато започне да се загрява, слагаме и настъргания на ситно кашкавал. Бъркаме непрекъснато и когато кашкавалът се разтопи напълно, разреждаме соса с мляко или сметана до желаната консистенция. Накрая овкусяваме и с босилек.

За червения дип си нарязваме лука и киселите краставички на ситно, слагаме ги в зехтин да се запържат за кратко. Добавяме доматите на кубчета (изцедени от течността, ако е имало много такава) и овкусяваме сместа със сол и черен пипер, смесваме всичко добре. Оставяме сосчето на котлона за 10-тина минутки, като разбъркваме от време на време (вариант е и картофките да не се подлютяват, а чилито да се сложи в доматения дип).

Поднасяме топлите картофи в голяма купа/табла заедно със сосовете. Уеджис могат да се сложат и в отделни широки чашки/купички или в хартиени пликчета за храна и всеки да се разполага с порцията си и предпочитанията си за дип.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар