Патладжанени кулички

12/05/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач1652251157
"За специалните моменти, за специалните хора и за всички, които обичат да похапват вкусно "
Приготвяне25 мин.
Готвене45 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
28 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо985
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена28

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Единия патладжан нарежете на колелца с дебелина малко по-малко от 1 см, другия разполовете надлъжно на две части. Поставете в солена вода за 20 минути, зада пуснат горчивия си сок.

2. Загрейте фурната на 200 градуса и подредете парченцата в тавичка. Залейте или напръскайте с половината зехтин и запечете до готовност, но не прекалено препичане (понеже на колелцата им е нужно по-малко време, тях извадете по-рано, а двете по-големи половинки допечете за още няколко минутки).

3. Докато патладжанът изстива, пригответе пълнежа. Нарежете шалота на ситно и запържете в загрятите на среден огън масло и останалия зехтин. Прибавете щипка сол и гответе 4-5 минути, след това сипете брашното и го запечете за 2 минути.

4. Налейте млякото на два пъти и бъркайте енергично, за да стане гладка консистенция. Намалете огъня до слаб и гответе около 10 минути при непрестанно бъркане. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Бешамелът трябва да бъде гъст като смес за крокети.

5. Нарежете синьото сирене на парченца и го сложете при още горещата смес. Оставете да изстине, като разбърквате от време на време, за да се разтопи сиренцето и да не се получава твърда коричка отгоре.

6. От охладените патладжани, вземете големите две половини, отделете и изхвърлете кората, а вътрешността накълцайте на ситно. Изцедете добре водичката, която ще пусне, и прибавете към сместа за пълнежа, омесвайки добре.

7. Сглобете кулите, като взимате кръгче патладжан, разпределяте от пълнежа и отгоре поставяте друго колелце, върху него слагайте още от пълнежа и после парченце моцарела със приблизително същия диаметър и кръгче домат. Най отгоре поръсете с настърган кашкавал /приложила съм снимки със всяка стъпка/.

8. Сглобените патладжанени кулички поставете за много кратко във фурна, предварително загрята на 200 градуса само докато кашкавалът леко се разтопи.

9. Сервирайте топли, украсени със листенца рукола.

С посочените продукти се получават 4 броя.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 17
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Елена Стойчовска
Много добре са се получили! То винаги е така, когато импровизираш, нещата се получават, а когато се стараеш и гледаш да не сбъркаш, нещо все се обърква... :) Важното е да готвим с любов, настроение и удоволствие :))
Усмихнат ден!
1
0
Йорданка Ковачева
Точно така е. С любов всичко се получава :) Хубав ден и от мен :)
1
0
Елена Стойчовска
Чудесни са! Ние вкъщи сме големи любители на патладжана и редовно го приготвям... А, пък, такива "кулички", във всякакви вариации присъстват на трапезата ни. Но Вашите, с този сос... са направо прекрасни, задълно ще се възползвам от рецептата Ви... Когато патладжана у нас стане достъпен, че последната му от цена от 6 лв/кг, не беше много примамалива :)))
2
0
Йорданка Ковачева
Много скъп, наистина :( ,то направо вече ще си стане лукс. И у дома също е много обичан -приготвен по всякакъв начин. А тези кулички, ще си призная приготвям за пръв път, но излезнаха толкова сполучливи и реших да ги споделя :) Рецептата е моя импровизация, бях виждала нещо подобно в заведение, но с различен пълнеж -от гъби или скариди и без моцарела и доматче, аз обаче реших, че със синьо сирене биха станали божествени и наистина е така . Много се зарадвах, че ви хареса и искате да опитате рецептата :) Благодаря :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв