Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Патладжанени кулички

Патладжанени кулички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Патладжанени кулички
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 9
12/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"За специалните моменти, за специалните хора и за всички, които обичат да похапват вкусно"

Необходими Продукти

  • патладжан - 2 бр., големи
  • зехтин - 40 мл
  • масло - 20 г
  • лук - 1 бр. шалот
  • брашно - 40 г
  • прясно мляко - 260 мл
  • моцарела - 120 г, прясна
  • домат - 1 бр., малък или среден
  • синьо сирене - 100 ., (рокфор, горгонзола)
  • кашкавал - 40 - 50 г. за поръсване
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • индийско орехче - на вкус
  • рукола - листенца, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Единия патладжан нарежете на колелца с дебелина малко по-малко от 1 см, другия разполовете надлъжно на две части. Поставете в солена вода за 20 минути, зада пуснат горчивия си сок.

Загрейте фурната на 200 градуса и подредете парченцата в тавичка. Залейте или напръскайте с половината зехтин и запечете до готовност, но не прекалено препичане (понеже на колелцата им е нужно по-малко време, тях извадете по-рано, а двете по-големи половинки допечете за още няколко минутки).

Докато патладжанът изстива, пригответе пълнежа. Нарежете шалота на ситно и запържете в загрятите на среден огън масло и останалия зехтин. Прибавете щипка сол и гответе 4-5 минути, след това сипете брашното и го запечете за 2 минути.

Налейте млякото на два пъти и бъркайте енергично, за да стане гладка консистенция. Намалете огъня до слаб и гответе около 10 минути при непрестанно бъркане. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. Бешамелът трябва да бъде гъст като смес за крокети.

Нарежете синьото сирене на парченца и го сложете при още горещата смес. Оставете да изстине, като разбърквате от време на време, за да се разтопи сиренцето и да не се получава твърда коричка отгоре.

От охладените патладжани, вземете големите две половини, отделете и изхвърлете кората, а вътрешността накълцайте на ситно. Изцедете добре водичката, която ще пусне, и прибавете към сместа за пълнежа, омесвайки добре.

Сглобете кулите, като взимате кръгче патладжан, разпределяте от пълнежа и отгоре поставяте друго колелце, върху него слагайте още от пълнежа и после парченце моцарела със приблизително същия диаметър и кръгче домат. Най отгоре поръсете с настърган кашкавал /приложила съм снимки със всяка стъпка/.

Сглобените патладжанени кулички поставете за много кратко във фурна, предварително загрята на 200 градуса само докато кашкавалът леко се разтопи.

Сервирайте топли, украсени със листенца рукола.

С посочените продукти се получават 4 броя.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
518
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена Стойчовска
Елена Стойчовска
Много добре са се получили! То винаги е така, когато импровизираш, нещата се получават, а когато се стараеш и гледаш да не сбъркаш, нещо все се обърква... :) Важното е да готвим с любов, настроение и удоволствие :))
Усмихнат ден!
12.05.2017 13:11
1
1
Покажи всички подкоментари
Елена Стойчовска
Елена Стойчовска
Чудесни са! Ние вкъщи сме големи любители на патладжана и редовно го приготвям... А, пък, такива "кулички", във всякакви вариации присъстват на трапезата ни. Но Вашите, с този сос... са направо прекрасни, задълно ще се възползвам от рецептата Ви... Когато патладжана у нас стане достъпен, че последната му от цена от 6 лв/кг, не беше много примамалива :)))
12.05.2017 11:28
2
1
Покажи всички подкоментари