Козуначено руло с таханова плънка

13/05/2017
Dora Grozevaот Dora GrozevaЧирак
"Ей така го правят майсторите - пухкаво, сладко и ужасно вкусно "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо534
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • брашно - 375 г
  • прясно мляко - 190 г
  • захар - 75 г
  • суха мая - 10 г
  • масло - 60 г
  • яйце - 1 бр. + 1 белтък
  • сол - 1 щипка
  • плънка
  • тахан - 6 с.л. разбит с мед
  • лимон - настъргана гора на 1
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л
  • захар - 2 - 3 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Една чаена чаша топло прясно мляко се смесва с маята, 1 чаена лъжица захар, 2 супени лъжици брашно и се оставя за 10 минутки да се активира маята.

Добавят се останалите продукти и се замесва меко и гладко тесто. Оставя се да втаса на топло, докато утрои обема си.

Добавя се настърганата кора на лимона и се разточва на правоъгълник.

Намазва се с плънката и се навива на руло. Поставя се в правоъгълна форма за кекс, постлана с хартия за печене, и се оставя да втаса отново за половин час.

Рулото се намазва с разбития жълтък с мляко и олио и се наръсва със захарта.

Пече се на 180 градуса за около 50 минути, до готовност.подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14  Мария Симеоно
Дора, много добре се е получил!! Вижда се от снимката , че отвътре е мек и най-важното влажен и както се казва , а и винаги търси при направата на козунак, при отхапване да има "следа от зъбите", точно това мисля, че се е получило. Браво!! Не съм ползвала никога тахан като плънка, имам и в момента лешников такъв, но си стои и си чака времето. Ще спретна нещо с него, мога и да ти ползвам рецептата.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв