Пита-баница за закуска

13/05/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Ставайте и бързо на масата, защото тази пита-баница е най-вкусна докато е топла-топла от фурната "
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 256
  • Преглеждания за месеца566
  • Преглеждания за седмицата201
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • за тестото
  • извара – 250 г фина
  • яйце – 1 бр.
  • краве масло – 150 г
  • захар – 1 щипка
  • сол – 1 щипка
  • бакпулвер – 1 бр.
  • брашно – 250 г
  • за пълнежа
  • сирене – 200 г
  • яйца – 1 бр.
  • белтък – 1 бр.
  • краве масло – 25 г
  • кисело мляко – 1 с.л. гъсто
  • сол – на вкус
  • жълтък – 1 бр. за намазване
  • сусам – за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставете изварата, захарта, солта и яйцето, разбийте с миксер до гладка еднородна смес. Прибавете маслото, нарязано на кубчета, и продължете разбиването. Отделно смесете пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте, добавете ги към сместа и замесете меко тесто.

Оставете го настрани да се отпусне за 10 минути и си направете плънката.
Натрошете сиренето с вилица, добавете яйцето и белтъка, киселото мляко и сол на вкус (ако е нужно), разбъркайте добре до еднородна смес.

Разделете тестото на две части, като едната част е малко по-голяма от другата. Върху хартия за печене разточете малкото топче на кора с дебелина по-малка от 1 см. Разпределете равномерно плънката върху него и разточете втората по-голяма топка на кора със същата дебелина, но с по-голяма ширина.

Покрийте плънката с тази кора и подгънете краищата ѝ под долната кора. Преместете внимателно заедно с хартията за печене в тавата, в която ще печете. Намажете питка-баницата с разбития жълтък и декорирайте със сусам.

Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.

Тази пита-баница е направена с тесто за пита, но без мая, и с пълнеж за баница, откъдето идва и името ѝ. Но всъщност представлява нещо като тутманик или питка със сирене, но без мая.

Опитайте, става много вкусна!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар