Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Пита-баница за закуска

Пита-баница за закуска

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Пита-баница за закуска
Снимка: Мария Симова
2 / 6
13/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Ставайте и бързо на масата, защото тази пита-баница е най-вкусна докато е топла-топла от фурната"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • извара - 250 г фина
  • яйце - 1 бр.
  • краве масло - 150 г
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 бр.
  • брашно - 250 г
  • за пълнежа
  • сирене - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • белтък - 1 бр.
  • краве масло - 25 г
  • кисело мляко - 1 с.л. гъсто
  • сол - на вкус
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставете изварата, захарта, солта и яйцето, разбийте с миксер до гладка еднородна смес. Прибавете маслото, нарязано на кубчета, и продължете разбиването. Отделно смесете пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте, добавете ги към сместа и замесете меко тесто.

Оставете го настрани да се отпусне за 10 минути и си направете плънката.

Натрошете сиренето с вилица, добавете яйцето и белтъка, киселото мляко и сол на вкус (ако е нужно), разбъркайте добре до еднородна смес.

Разделете тестото на две части, като едната част е малко по-голяма от другата. Върху хартия за печене разточете малкото топче на кора с дебелина по-малка от 1 см. Разпределете равномерно плънката върху него и разточете втората по-голяма топка на кора със същата дебелина, но с по-голяма ширина.

Покрийте плънката с тази кора и подгънете краищата ѝ под долната кора. Преместете внимателно заедно с хартията за печене в тавата, в която ще печете. Намажете питка-баницата с разбития жълтък и декорирайте със сусам.

Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.

Тази пита-баница е направена с тесто за пита, но без мая, и с пълнеж за баница, откъдето идва и името ѝ. Но всъщност представлява нещо като тутманик или питка със сирене, но без мая.

Опитайте, става много вкусна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: