Кюфтета със сос Тербелия

15/05/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Само като усетят аромата и всички ще дойдат на масата, за да опитат тази кюфтета със сос Тербелия "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
32 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 504
  • Преглеждания за месеца203
  • Преглеждания за седмицата49
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена32

Необходими Съставки

  • за кюфтетата
  • кайма - 500 г смес
  • лук – 1 глава
  • яйца – 1 бр.
  • доматено пюре – 1 с.л.
  • червен пипер – 1 ч.л.
  • ориз – 2 с.л. сварен
  • черен пипер – на вкус
  • чубрица – на вкус
  • дафинов лист – 1 бл.
  • за соса
  • яйца – 2 бр.
  • кисело мляко – 1 ч.ч.
  • брашно – 3 с.л. равни
  • лимонов сок – 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на ситно и запържете в малко олио до омекване. Прибавете разреденото с 1 с.л. доматено пюре и червения пипер, оставете на огъня докато се изпари водата на пюрето, премахнете от огъня.

След като се охлади, прибавете сместа към каймата, добавете яйцето, сварения ориз и подправките.

Омесете каймата добре и оформете кюфтета, оваляйте ги в брашно и ги пуснете едно по едно във вряща подсолена вода с дафиновия лист. Варите кюфтетата така за около 20 минути на слаб огън.

Пригответе си соса, като в 3 с.л. олио запържите брашното до лека промяна на цвета си. Залейте го с част от бульона на кюфтетата при непрекъснато бъркане.

Прибавете на тънка струя разбитото кисело мляко и оставете на слаб огън да поври за 10 минути, като периодично разбърквате.

В купа, разбийте яйцата и започнете с помощта на черпак да добавяте от соса към тях, при непрекъснато и енергично бъркане.

Поставете кюфтетата в голяма чиния за сервиране и отгоре ги залейте със предварително прецедения сос. Поръсете със ситно нарязан магданоз.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар