Аспержи на фурна с яйца и галета

16/05/2017
"Хрупкаво предложение с аспержи, което на всяка цена трябва да опитате - най-добре с приятели "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо204
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • аспержи - 500 г зелени
  • сол - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 2 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 40 г (1/3 пакетче от 125 г)
  • галета - 3 - 4 с.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 с.л.
  • сол
  • бял пипер - 1 к.л.
  • чесън - 1 скилидка пресован
  • магданоз - 1/2 връзка (или копър)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Аспержите се измиват със студена вода и се почистват, като се отстранява част от дървесинната част от основата им. Най-добрият начин е, като хванете едновременно основата и върха на стъблото и леко го огънете в посока към основата.

Там, където се счупи, това е излишната дървесинна част, която е за изхвърляне. Другият вариант е да отрежете около 2-3 см от основата с нож, но не го препоръчвам.

С помощта на белачка за зеленчуци се обелват аспержите (в посока от главата към основата), връзват се на снопче и се поставят в съд със студена вода, загряват се бавно до кипване. След като водата кипне, в нея се прибавят една - две чаени лъжици лимонов сок, или ако нямате - оцет.

Варят се до полуготовност, т.е. докато поомекнат - да могат да се прободат без усилие с вилица.

Времето е различно според дебелината на аспержите, колко са пресни, дължината им, наситеността на цвета им и т.н.

Отцеждат се в гевгир и се нареждат плътно стеблата едно до друго в обилно намазан с масло подходящ съд за фурна.

Яйцата, брашното, прясното мляко, пресованата скилидка чесън, смления бял пипер и сол (на вкус) се разбиват до получаване на хомогенна смес и с нея се заливат аспержите.

С вилица леко разместете аспержите, за да влезе сместа между тях равномерно. Ястието се поръсва обилно с галетата и се разпределя останалото масло най-отгоре (нарязано на тънички филийки).

Пече се в загрята фурна около 20 минути. Веднага след изваждането от фурната, ястието се поръсва обилно с нарязания на ситно пресен магданоз или копър.

Може да се сервира както топло, така и студено. Добър апетит!подобни рецепти тук

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар