Сладолед с пъпеш, шоколад и бисквитки

16/05/2017
Йорданка Ковачеваот Йорданка КовачеваПомощник Готвач
"Ледена експлозия с аромат на пъпеш - перфектният летен десерт!"
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо318
  • Преглеждания за месеца317
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • пъпеш - 600 г добре узрял
  • сладкарска сметана - 300 мл за разбиване
  • захар - 80 г
  • шоколад - 25 г млечен
  • бял шоколад - 25 г
  • бисквити - 30 г по избор
  • мента - листенца за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Изчистения от семената и кората пъпеш нарежете на парченца и посипете със захарта. Оставете да престои 30 минути и после го пасирайте.

2. Разбийте сметаната на гъст сняг и прибавете на части към пъпеша, разбърквайки леко и плавно до получаване на гладка хомогенна смес.

3. Пригответе си съд, подходящ за замразяване във фризера и го застелете с домакинско прозрачно фолио, като извън съда останат части от него, с които да можете да "завиете " съда и отгоре. Може да ползвате и подходяща добре затваряща се кутия или машинка за сладолед.

4. Натрошете или накълцайте с нож шоколада и бисвитите и ги сложете при пъпешовата смес, след което прехвърлете в приготвената форма (по желание може да заделите от тях за поръсване при сервиране). Завийте със фолиото и оставете във фризера.

5. Изваждайте сладоледената смес през всеки половин час -3 пъти и разбивайте с телена бъркалка. Целта е да се разбият образуващите се кристалчета. После оставете да престои 4 часа и е готова за консумация.

Забележки:
-Ако ползвате машина за сладолед, разбира се няма нужда от трикратното разбъркване през половин час, това си го прави машинката.

-Ако пъпешът ви е много сладък, може да намалите количеството захар описано в рецептата, ако пък е обратното, съответно да я увеличите.

- Препоръчително е преди сервиране да изкарате сладоледа за няколко минути на стайна температура, за да се отпусне малко. Понеже съдържа повече плод, отколкото сметана, това не е типичния кремообразен сладолед, но е по -вкусен и полезен, експлозия от аромат на пъпеш!

- Сервирайте поръсен със малко шоколад и натрошени бисквитки и украсете с листенца мента.подобни рецепти тук

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Елена Стефанова Йорданова
Страхотно е!Мерси за рецептата:)
2
0
Карина Трендафилова
Вече можем да посрещнем лятото с този вкусен сладолед! Страхотна визия, прииска ми се да си хапна веднага от него! Браво, Данче, супер идея! Поздрави!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв