Пържоли със средиземноморски билки на жар

16/05/2017
zarq666@gmail.comот zarq666@gmail.comПомощник Готвач
"Само истински майстор може така да смеси билките, за да получи този вълшебен вкус "
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо417
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • свински пържоли - 1. 5 кг вратни
  • чубрица - 1 ч.л. изсушена
  • майорана - 1 ч.л. изсушена
  • босилек - 1 ч.л. изсушен
  • мащерка - 1 ч.л. изсушена
  • розмарин - 1/2 ч.л. изсушен
  • риган - 1 ч.л. изсушен
  • исоп - 1/2 ч.л. изсушен
  • лавандула - 1/2 ч.л. изсушена, смляна (по желание)
  • естрагон - 1/2 ч.л. изсушен (по желание)
  • салвия - 1 ч.л. (по желание)
  • зехтин - 8 с.л.
  • морска сол - 1 ч.л. смляна
  • черен пипер - 1 к.л. смлян
  • чесън - 1 с.л. на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много обичам времето, прекарано със семейството ми сред природата. Затова всеки път, когато планирам излет с пикник се старая да им предложа вкусна храна, която да се приготвя лесно и да оставя незабравими спомени. И ето по-долу моето предложение за вкусни свински пържолки на жар, които да приготвите с много любов и да споделите с най-близките си хора.

Пържолите не се начукват, за да останат сочни. Измиват се със студена вода и се подсушават. В голяма купа или тавичка смесваме първо всички сухи билки, които предварително сме смлели или натрошили на ситно. Разбъркваме внимателно, за да се смесят равномерно.

Добавяме чесъна, смляната морска сол и черния пипер и отново хубаво разбъркваме. В получената смес овалваме една по една всяка пържола, като я натриваме от всички страни. Преместваме ги в подходящ съд с капак или в плик и ги прибираме в хладилник за 2-3 часа.

След като са престояли в билките достатъчно време ги намазваме обилно със зехтин и може отново да се оставят в хладилника (най-добре за цяла нощ) или да подготвим жарта за изпичането им. Отцедилата се марината от билки и зехтин запазваме, за да мажем месото докато се пече.

Печем на скара, предварително намазана със сланина върху добре разпалила се жар. Периодично мажем пържолите с останалата марината от зехтин и билки. Когато са изпечени хубаво от едната страна, обръщаме, за да се изпекат и от другата.

Поднасяме горещи с подходяща салата от зеленчуци и добре изстудена бира или хубаво вино.
подобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар