Японска ябълкова торта с топинг от карамел

19/05/2017
"Прецизна рецепта за един разкошен азиатски десерт, който искате да си запишете "
Приготвяне25 мин.
Готвене45 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 386
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • ябълки - 400 г (1 голяма и 1 средна ябълка - Грени Смит)
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 70 г
  • прясно мляко - 100 мл стайна температура
  • масло - 20 г разтопено
  • брашно - 80 г бяло
  • бакпулвер - 1/4 ч.л.
  • бадеми - 3 шепи (сурови накълцани на дълго)
  • канела - 1 щипка
  • сол - 1 шипка
  • ТОПИНГ
  • захар - 70 г
  • масло - 30 г
  • сметана - 100 мл висок процент
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 165 градуса; Кейкова форма с хартия - 26/13 см

Ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на филийки и се потопяват в купа с вода и лимонов сок. Оставят се настрани.

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Добавя се разтопеното масло, млякото, солта, канелата и брашното с бакпулвера през цедка. Разбърква се с шпатула. Ябълките се изцеждат от водата и се добавят внимателно, за да не се счупят.

Разбъркват се, като купата леко може и да се подхвърля. С лъжица първо се изваждат ябълките и се полагат в кейковата форма, а отгоре се заливат с останалата смес. Поръсват се обилно с накълцаните бадеми.

Пече се на 165-170 градуса за около 40-45 минути или до суха клечка.

Топинг:
В касерола се изсипва захарта и се оставя да се стопи до светъл карамел на умерен огън, по-скоро към слаб котлон.

Прибавя се маслото при непрекъснато разбъркване до пълното му стопяване. Изсипва се сметаната и се разбърква, като се внимава да не изкипи от горещата и висока температура. Охлажда се и се залива тортата.

Източник: FoodNetwork

Забележка: От стопения карамел преди добавянето на маслото и сметаната съм направила и карамелени фигури, те са в по-тъмен цвят, за да се получи контраст.

Ако остане карамел той се прибира в сухо бурканче, държи се в хладилник и може да се ползва дълго време, в рамките на няколко месеца. Преди да се постави към някой сладкиш се затопля на водна баня, за да се отпусне.подобни рецепти тук

5 15
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар