Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Вита питка на ленти със сирене и чиа

Вита питка на ленти със сирене и чиа

Вита питка на ленти със сирене и чиа
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
19/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Баба ви може да не е готвила с чиа, но ние го правим и ни с еполучава страхотно"

Необходими Продукти

  • мая - 1 суха
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • чиа - 1 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 50 мл за маята
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • брашно - около 700 г
  • сирене - 150 г
  • семена - за поръсване
  • олио - за намазване
  • масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В чаша с вода сипваме сухата мая със захарта, разбърква се и оставяме да бухне за 10-15 минути.

Пресява се брашното в тавичка, в средата оформяме кладенче, сипваме прясното мляко, олиото, яйцата без един жълтък, в киселото мляко се разбъркват семена чиа и сипваме в кладенчето, добавя се сол и шупналата мая.

Разбърква се с вилица докато е възможно. Поръсваме брашно на плота и сипваме тестото, месим докато се получи меко тесто.

Намазвам торба с олио и вътре поставям тестото, оставя се в хладилника да втаса за 2-3 часа. Изважда се, премесваме леко и се разделя на три топки. Всяка се разточва на правоъгълна кора, намазва се с олио и поръсваме сирене.

Така се нареждат трите кори една върху друга и нарязваме на 4 ленти. Всяка лента се усуква и навива на охлюв в тава. Оставя се за 20 минути да почине тестото, намазва се с разбит жълтък с 1 с. л. олио и поръсваме семена.

Печем на умерено загрята фурна 170 градуса до готовност. Изважда се, намазваме с масло и покриваме с чиста кърпа. Поднасяме питката с кисело мляко!

Витата питка на ленти със сирене и чиа е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: