Италианска Фокача

27/05/2012
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър90510328
"Сега разбирате ли защо италианците казват Сладък живот?"
Готвене30 мин.
Общо30 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо12 176
  • Преглеждания за месеца44
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 300 г бяло + още 90 г за доомесване
  • вода - 300 г
  • мая - 6 г жива
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте от предната вечер 300 г брашно, водата и живата мая. Хубаво разбъркайте всичко с лъжицата или бъркалка, покрийте съда плътно с капак и оставете в хладилника да втасва около 12-14 часа.

На следващия ден, когато извадите купата са се получили едри мехури. Оставете я да престои за 30 минути на стайна температура.

След това разбъркайте тестото с останалите 90 г брашно, солта и 2 с.л. зехтин. Финалното тесто се се получава малко по-гъсто от предходното, на пак е течно и не се меси.

Оставете готовото тесто да почине 10 минути и го сипете в намазана и незалепваща тава, като внимавате да не се разкъса глутеновата кора. Оставете отново да втаса около 2 часа или докато удвои обема си.

След това внимателно намажете повърхността със смес от зехтин и малко вода и поръсете с едра сол. По желание може да поръсите с риган, босилек или розмарин. Може да направите леки вдлъбнати с пръст по повърхността на фокачата.

Сложете италианската фокача да се пече в загряна предварително на 200-230 градуса фурна. Печенето отнема около 20-30 минути.подобни рецепти тук

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!