Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пица Екстра

Пица Екстра

Пица Екстра
Снимка: Кристиан Александров
1 / 4
21/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Не пица, а истинска кулинарна вакханалия - усещате ли аромата?"

Необходими Продукти

  • брашно - колкото поеме
  • мая - 1/3 кубче прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 2 капки
  • вода - 150 мл
  • сол - 2 щипки
  • зехтин - 1 с.л
  • гъби - 2 бр. нарязани на ситно и бланширани
  • чедър - 1 опаковка за сандвичи
  • кашкавал - 100 г
  • моцарела - 1 топка
  • доматено пюре - гъсто - за намазване
  • салам - 150 г шпеков
  • маслини - 3 бр. черни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме водата и в нея разтваряме маята. Добавяме захарта и солта и толкова брашно, колкото да се получи гъста каша. Оставяме така за кратко, за да се активизира маята и капваме двете капки оцет. След това сипваме и зехтина и разбъркваме.

Започваме да сипваме брашно и да месим. Когато се получи еластично тесто спираме месенето и оставяме тестото само за 5 минути да набъбне леко. Не е нужно да втасва прекалено.

Разделяме тестото на две топки и започваме да разточваме първата. Разточваме я на много тънко и я поставяме в тава, застлана с хартия за печене. Набождаме навсякъде с вилица. Отгоре нареждаме квадратните сиренца чедър, като ги разпределяме равномерно на няколко места.

Разточваме и другата топка тесто до същия диаметър като първата. Набождаме и нея с вилица. Намазваме я с доматено пюре, като не трябва да прекаляваме - да е равномерно намазано на тънък слой.

Поставяме в този вид пицата в леко загрята фурна. Печем на ниска температура до полуготовност на тестото.

През това време подготвяме останалите продукти - нарязваме салама на тънки колелца, настъргваме кашкавала, нарязваме моцарелата, нарязваме маслините.

Когато тестото е видимо поизпечено, го изваждаме от фурната и веднага отгоре редим първо един тънък слой настърган кашкавал, после салама, маслините, гъбите. Поръсваме с моцарела и още малко кашкавал. Накъсваме сиренце чедър и поставяме на няколко места върху пицата.

Връщаме пицата в печката, но на скарата, за да се пече предимно отгоре. Когато сирената и кашкавалът се разтопят и на някои места се запекат до златисто, изваждаме пицата от фурната и я оставяме за 2-3 минути, преди да я разрежем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Милена Александрова
Милена Александрова
Пицата стана страхотна.
Вече е любимата ни пица вкъщи.
22.05.2017 11:10