Пуешки бут в плик с беконово масло

22/05/2017
"С едно бутче четирима човека ще се нахранят, не вярвате ли?"
Приготвяне45 мин.
Готвене120 мин.
Общо165 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо402
  • Преглеждания за месеца69
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • пуешки бут – 1 кг
  • картофи – 2 кг
  • бекон – 300 г
  • сланина – 100 кг
  • масло – 100 кг
  • чесън – 3 - 4 скилидки
  • копър – ½ връзка
  • черен пипер – 1 с.л.
  • червен пипер – 1 ч.л.
  • сол – на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете пуешкия бут от предната вечер и го оставете да се размрази хубаво. На другият ден измийте месото и го подсушете.

Загрейте тиган и в него запържете леко нарязания на ивици бекон и сланина заедно с маслото. С решетка извадете бекона и сланината. Пресипете мазнината, която са пуснали в купичка и я оставете да изстине.

Към полученото беконово масло прибавете черния, червения пипер и солта (хубаво е да се осоли добре). Разбъркайте и с него обтрийте хубаво пуешкия бут. Тъй като кожата му е много дебела, може да и направите няколко разреза преди овкусяването.

Приберете пуешкия бут за 3-4 часа в хладилника (желателно е и повече).

След като бутът е престоял нужното време, извадете го и го сложете в плик за печене. Долейте и 2 ч.ч. вода, завържете плика и го продупчете на няколко места с игла. Сложете в тава и го изпечете във фурната.

По желание може да сложите в плика още малко масло, тъй като месото е малко по-сухо. Преценете времето за печене според градусите. На 160 градуса на месото са му нужни около 2 часа, ако ще го печете на 200 градуса, са му нужни около 40-50 минути.

През това време може да направите картофите. Измийте ги и ги обелете. След това ги нарежете на шайби около 1 см. Бланширайте ги, като ги пуснете във вряла вода и ги оставите за 5-6 минути. След това ги махнете от котлона и ги залейте със ледена вода.

Изцедете ги хубаво и ги объркайте с бекона, сланината и нарязания на ситно чесън. Приблизително 15-20 минути преди да се е изпекло месото, го извадете и махнете плика, за да се изпече кожата и да стане хрупкава.

Тогава прибавете и картофите към него. Изпечете до готовност, поръсете със ситно нарязания копър. След изпичане е хубаво да го завиете с фолио и да го оставите за колко 1 час да престой.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар