Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Пандишпанова торта с карамелен крем и праскови

Пандишпанова торта с карамелен крем и праскови

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Пандишпанова торта с карамелен крем и праскови
Снимка: Даниела Русева
1 / 5
24/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Готови ли сте да се справите с това вкусно предизвикателство?"

Необходими Продукти

  • за 2 блата 26 см диаметър
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • за украса на блата
  • какао - 1 ч.л.
  • за плънка
  • краве масло - 125 г
  • праскови - 4 бр. /твърди/
  • тръстикова захар - 5 с.л.
  • за крема
  • кристална захар - 10 с.л.
  • прясно мляко - 600 мл
  • брашно - 6 с.л.
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • за украса
  • праскови - 2 бр
  • желатин - 1 к.л.
  • вода - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • пудра захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване. Брашното се пресява и се прибавя заедно с ванилената захар. Доразбива се на по-ниска степен. Получената гладка смес се разделя на две.

От хартия за готвене се изрязва кръг с големината на дъното на тортената тавичка /ползвам с падащо дъно - 26 см/. Използвайки дантела, поставена върху хартията, се прави шарка. Поръсва се върху дантелата какао на прах, след което тя се отстранява внимателно. Сега леко се сипва върху отпечатъка едната половина част от пандишпановата смес.

Блатът се изпича в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилация на 10-на мин.

Когато се поохлади, блатът се обръща и хартията внимателно се отстранява. Тази страна на блата с шарката ще ни послужи за естествена украса като рисунка върху тортата.

Веднага се слага да се изпече и вторият блат, но без шарка, отново върху хартия за печене. Този блат ще служи за основа на тортата.

Докато печем блатовете, ще направим крема с плънката.

Слага се на огъня малка тенджерка, в която се разтопява едно пакетче краве масло, в което се сипват нарязаните резенчета от праскови, предварително обелени от люспицата. Добавя се кафявата захар и се разбърква. Готви се, докато захарта се разтопи и прасковите поомекнат. Тук трябва да внимаваме да не се преварят и да не станат прасковите на пюре, а да си останат цели парченца.

За крема:

Брашното се разтваря с прясното мляко.

В тенджера се карамелизира захарта и се разбърква до разтопяване. Кремът се прави, както е тенджерата на огъня, като с миксера на по-слаби обороти се разбива, наливайки по малко от млякото с разтвореното брашно. Намалете огъня и ароматизирайте с ванилията.

Разбива се и щом започне да се сгъстява, се оттегля от огъня.

Сглобяване на тортата:

Блатът, който ще бъде основа на тортата, се слага в тортена чиния. Върху него се сипват маслените праскови заедно със сиропчето, което се е получило. Върху прасковите се излива кремът, а после се поставя блатът с картинката.

Украсете по желание.

Аз завъртях малко розички от твърда праскова, без да се обелва, изрязвайки листенца с картофобелачка.

Желатинът се залива с малко вода и се оставя да набъбне за 5-6 минути, след което се втечнява на водна баня с малко захар. Нарязаните листенца се потапят в желатиновия сироп, след което се завиват с форма на малки розички.

По периферията поръсих за свежест с малко пудра захар.

http://vkusnihrumki.blogspot.bg/2016/05/blog-post_22.html

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: