Питка Буквар

24/05/2017
Мария Симоваот Мария СимоваГотвач
"Честит да ви е празникът на Славянската писменост! А защо не и вкусен "
Приготвяне60 мин.
Готвене45 мин.
Общо105 мин.
Порции10 парчета
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо541
  • Преглеждания за месеца81
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • тесто
  • яйца – 2 бр. (без 1 жълтък)
  • захар - 1 с.л.
  • сол – 1 ч.л.
  • прясно мляко – 200 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • олио – 2 с.л.
  • прясна мая – 20 г
  • брашно – 700 г
  • краве масло – 80 г за мазане
  • маково семе - за поръсване
  • солено тесто
  • вода – 100 мл
  • сол – 1 с.л.
  • брашно – около 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тестото с продуктите за него, оставете го да втаса на топло за 40 минути.

Разделете го на 8 равни части оформени на топчета. Всяко топче разточвате на тънка кора и изрязвате правоъгълник. Така процедирате с всичките 8 топчета като всеки следващ правоъгълник е по-малък с милиметри.

Подредете правоъгълниците в тава, застлана с хартия за печене, като започнете с най-големия по реда, по който сте ги изрязали, като между тях мажете с разтопено масло, най горния намажете с разбития жълтък и малко олио в него.

Средата на оформения буквар притиснете с тънка точилка. Там поставете плетеница от замесеното солено тесто, за разделител на буквара. От него направете още буквите мастилницата и перото.

Направете по три разреза на горния лист на буквара от двете страни, единият - горе на листа, а другия - долу на листа, там посипете по разреза маково семе, поставете буквите и печете на 170 градуса в предварително нагрята фурна за около 45 минути до златист цвят.

Честит празник на славянската писменост и култура!подобни рецепти тук

5 14
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Елена Стойчовска
Чудесна идея за празника! Браво!
1
0
Албена
Албена
24.05.2017 12:10
Много интересна,празнична идея!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв