Пай с пиле и праз

Пай с пиле и праз
Снимка: Анонимен
2 / 3
26/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Наричаме неофициално този пай Изчезващото Пиле...сещате се защо"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 1 лист
  • праз - 2 стръка
  • пиле - 300 г (гърди или обезкостено бутче без кожата)
  • гъби - 5 - 6 бр.
  • готварска сметана - 1 - 2 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • фини кори - 2 - 3 бр. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е засищаща вечеря, а ако сме притиснати от времето, плънката за този пай може да се приготви и предварително, а после само да се подреди в тавичката и запече.

За приготвянето на пълнежа измиваме добре и нарязваме на малки парченца пилешкото месо. В дълбок/широк тиган с малко олио ги изсипваме и запържваме леко.

През това време подготвяме зеленчуците – измиваме и наситняваме праза и гъбите.

Добавяме ги към пилето, овкусяваме със сол и черен пипер, слагаме и мъничко сметана за по-добър вкус. Разбъркваме добре и периодично, докато пилето е готово и течността се поизпари. Изключваме котлона и изчакваме малко да се охлади.

Приготвяме си малка тавичка, която намазваме с олио. Решаваме дали ще изсипем плънката директно или ще постелим 2-3 листа фини кори, които ще помогнат за по-лесното сервиране после. Не влияят на вкуса.

Поставяме пълнежа (ако сме използвали кори, навиваме стърчащите им краища навътре). Разгъваме един лист бутертесто и без да го разточваме, го поставяме върху ястието.

Оформяме го подгънат по вътрешната стена на тавичката. С помощта на малка лъжичка правим разрези по обиколката на пая и няколко в средата (може и просто да го надупчим с вилица). Това е цел парата да излиза при печене и да не се надува.

Печем около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна – до готовност на тестото.

След като е готов, изчакваме паят да изстине малко и тогава разрязваме и сервираме.

Паят с пиле и праз е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: