Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кейк череши и сметанова заливка

Кейк череши и сметанова заливка

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Кейк череши и сметанова заливка
Снимка: Даниела Русева
1 / 4
28/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
9
"Веднага да се добави в графа Най-любими плодови кейкове"

Необходими Продукти

  • за блат
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 8 с.л.
  • краве масло - 125 г
  • брашно - 12 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
  • ванилия - 1 капсула
  • какао - 1 с.л.
  • череши - 40 бр.
  • за заливка
  • заквасена сметана - 250 г
  • млечен крем - 100 г натурален /за мазане/
  • пудра захар - 3 с.л.
  • яйце - 1 бр.
  • натурално нишесте - 1 с.л.
  • ванилия - 1 прахче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се изваждат костилките на измитите череши.

Яйцата и захарта се разбиват с миксера до побеляване. Маслото се разтопява почти до течно и постепенно се прибавя към яйцата, а след това и пресятото брашно заедно с бакпулвера. Добавя се ванилията и се разбърква до получаване на гладко гъсто тесто.

Квадратна тавичка със страни 24/24 см се застила с готварска хартия, така, че от нея да се остави част да стърчи отстрани и нагоре, защото блатът се надува.

От кейковата смес се взема лъжица по лъжица и се сипват една до друга като купчинки на малко разстояние една от друга. Оставя се малко от сместа, която се оцветява с една лъжица какао, и се разбърква.

Кафявата смес се разпределя на няколко места до светлото тесто. Подреждат се черешите с отвора нагоре. Слага се в предварително загрята фурна да се пече на 180 градуса. Пече се 10-12 минути.

През това време ще направим заливката. Сметаната и кремът се разбъркват с пудрата захар и се прибавя яйцето, нишестето и ванилията. С тази смес се залива запеченият кейк и го връщаме във фурната отново. Пече се до готовност още около 30 минути.

Внимателно се изважда от тавичката и се отстранява хартията. Оставя се да се охлади върху решетка. Поизстиналия кейк се поръсва с пудра захар и се нарязва на 12 квадратни парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: