Оригинален ирландски хляб

28/05/2017
marcheva14
отmarcheva14Иноватор64968942901
"Втората най-обичана ирландска рецепта след тази за ирландското уиски "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции1
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 667
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса;
Плоска тава с хартия за пеене.
Бътермилк - 1 ч.ч. = 240 мл. За него в прясно мляко се добавят 2 с.л. лимонов сок и се оставя за около 10 минути;
Може да се работи и с миксер.

1. В купа се смесват двата вида брашна, солта и содата. Добавя се маслото на кубчета и с ръчен блендер или с пръсти се втрива, докато станат трохи.

2. В купа се разбива яйцето и бътермилка.

3. В купата на миксера се изсипва брашното, прави се кладенче и започна да се набива бътермилка и да се замесва тесто на слаба скорост. Готовото тесто се изважда, поставя се на леко набрашнен плот и се оформя на хубава топка с дебелина около 4-5 см.

Потупва се отгоре, за да прилича на питка. Поставя се в плоска тава с хартия за печене. Отгоре с остър нож се правят дълбоки разрези на кръст по цялото продължение на тестото и се пробиват 4 дупки в ъглите на хляба.

Намазва се с останалия бътермилк и леко се посипва с мюсли.

Пече се на 210 градуса 15 мин и още на 190 градуса - 30 мин.

Източник: Gemma Staffordподобни рецепти тук

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар