Свежа салата с тиквички и козе сирене

30/05/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач303132311
"Свежа, хрупкава и много ароматна - това е перфектната салата за бяло вино "
Приготвяне10 мин.
Готвене5 мин.
Общо15 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо855
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • тиквичка - 1 бр., нарязана на резенчета
  • салата - 1/2 голяма или 1 малка свежа
  • салата айсбер - около 1/2
  • броколи - 1/2 глава
  • зеленчуков бульон - 300 мл
  • козе сирене - 100 г нарязано на кубчета
  • семена - 100 г запечен микс от сусам, овесени ядки, слънчоглед
  • маково семе - 10 г за поръсване
  • копър
  • морков - 1/2
  • За дресинга
  • зехтин - 1/4 чаша студено пресован
  • лимон - прясно изцеден сок от 1
  • дижонска горчица - 1/2 ч.л., по избор
  • мед - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • За пестото от копър
  • пресен чесън - 6 скилидки
  • копър - 1 връзка
  • зехтин - 5 с.л.
  • балсамов оцет - 1 с.л. бял
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичката и моркова измиваме и обелваме. Моркова го настъргваме на ситно ренде, а тиквичката нарязваме на полумесеци.

В касерола кипваме зеленчуковия бульон, в който за 3-4 минути бланшираме накъсаното на розички броколи и тиквичката.

В малка купа смесваме съставките на дресинга и разбъркваме до хомогенна смес.

В друга купа пасираме чесъна, който смесваме със зехтина, балсамовия оцет и наситно нарязаният копър.

Салатата е готова за сглобяване.

Почистваме, измиваме и подсушаваме листата на зелената салата и Айсберга.

Накъсваме листата на салатата на едро и нарязваме на късове Айсберга.
В голяма купа смесваме салатите, семената, броколито и моркова, нарязаното на кубчета козе сирене и внимателно разбъркваме.

Подреждаме отгоре резенчетата тиквичка, върху които поставяме от пестото и поръсваме с маково семе.

Поднасяме, като преди консумация поливаме с дресинга.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

marcheva14  Мария Симеоно
Благодаря за това, че ми отговори. Салатата е много хубава и аз задължително ще я пробвам. Хайде, поздрав!
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
31.05.2017 13:16
Поздрави и хубав ден!
0
0
marcheva14  Мария Симеоно
Добра рецепта, богата на подправки и добър дресинг и чудесни снимки. Защо гласувах с 3-ка , веднага ще се аргументирам, това което се вижда от снимките е, че тиквичките са нарязани на дебели парчета. Според мен трябва да са нарязани изключително тъничко, например с белачката за картофи и тогава салатата ще е още по-хубава. Точно това не е упоменато в рецептата.
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
31.05.2017 11:17
Благодаря Ви! Приемам Вашият аргумент с едно пояснение. При процеса бланширане зеленчуците се нарязват с дебелина 0,5мм. По време на бланширането идеята е те да поемат от ароматите на зеленчуковият бульон, да променят леко консистенцията си , но не да се сварят, а да запазят хрупкавия привкус. Ако са тънко нарязани, ще се разкапят.
Но пък може да опитате, успех и да Ви е сладко!
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв