Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тиквички на Фурна»Тиквички с ориенталска плънка и шамфъстък

Тиквички с ориенталска плънка и шамфъстък

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Тиквички с ориенталска плънка и шамфъстък
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
30/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"В сезона на тиквичките кухнята трябва да е широко отворена за всякакви вкусни кулинарни импровизации"

Необходими Продукти

  • тиквички - 6 бр.
  • зехтин - 150 мл
  • За пълнежа
  • ориз - 50 г
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен лук - 1 бр. глава
  • глава лук - 1 бр.
  • шамфъстък - 25 г
  • бахар - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • джоджен - 2 ч.л.
  • сол
  • вода - 1 1/2 ч.ч.
  • За песто с копър
  • копър - 1 връзка
  • зехтин - 1 к.ч.
  • пресен чесън - 1 глава
  • сол
  • балсамов оцет - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На измитите тиквички им се отрязват капачетата откъм дръжките и с тънък и остър нож се издълбава вътрешността им.

В зехтина се запържват нарязаните глави лук, доматеното пюре, нарязания шамфъстък, бахарът, лъжичка захар, джодженът и измитият ориз.

Разбърква се на умерен огън, докато оризът стане прозрачен. Добавят се солта и вътрешността от издълбаните тиквички.

С получената смес се напълват тиквичките и се нареждат в тавичка. Добавя се малко мазнина, сол на вкус и вода.

Ястието се пече на фурна около 30 минути при 200 градуса.

За пестото нарязваме измитият и подсушен копър, прибавяме пасирания чесън, сол, зехтин и балсамов оцет.

Гарнираме с пържени пресни картофки и копърово песто.

Тиквичките с ориенталска плънка и шамфъстък са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: