Гриловани тиквички с пълнен чесън

31/05/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач303132315
"Пролетно кулинарно предизвикателство за всички, които обожават да готвят "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо455
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките, подсушаваме ги и ги режем на ленти. Намазваме ги със зехтин и ги запичаме на грил тиган.

След запичането ги посоляваме и оставяме настрана да се охладят.

От чесънa избираме по-едри глави, на които внимателно отстраняваме външната люспа и мустачките. Оставяме 2-3 слоя от обвивката, в която ще напълним хумуса. За тази цел правим разрез от едната страна и изваждаме скилидките.

Малко е пипкаво, но пък ефектът си заслужава.

Слагаме ги настрана, готови за пълнеж и сглобяване на предястието.
От отделените скилидки чесън използваме 10-12 бр., които запичаме на грил тигана.

Тези ароматни изкушения стриваме заедно със сиренето Фета, сол, зехтин и наситно нарязания копър.

Добавяме запечените сусамови семена и хумусът ни е готов.

За пестото използваме блендер, в който слагаме съставките и пасираме до хомогенна смес.

Сглобяваме предястието, като напълваме чесъна с хумуса и го обвиваме с парченце тиквичка.

Декорираме със стръкчета копър и заливаме с пестото.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Николина Панчева
аз също много не използвам чесън . полезен е но имам проблеми с стомаха и го избягвам . но рецептата е много добра . ще я опитам
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
31.05.2017 20:27
Рецептите са предложения , чиито изпълнения са по Ваше усмотрение! Момичета, споделям с вас едно важно правило: Отделянето на алицин
е правопропорционално на механичната обработка. Той е нестабилен като химично съединение и при термична обработка се разпада, като по този начин значително се променят вкусовите качества на зеленчука- мириса изчезва, а лютивината намалява. Неговият аромат ме връща в детството, когато моята баба започваше цели глави в камината. Всмуквахме скилидка по скилидка, а тя повтаряше, че заради него сме здрави и с добър апетит. Ха-ха, запазил се е, апетита!
Променете или заменете. Някои дори не понасят аромата му, но пък ние го обожаваме! Поздрави!
1
0
marcheva14  Мария Симеоно
Добави коментар. Чудесно си го обяснила, Севдалина, но аз я прескачам тази рецепта. Чесънът изобщо не го долюбвам, ползвам го изключително малко и да си призная, че с две до три главички изкарвам почти цялата зима. Пролетта, лятото пак същото. Днес си купих две пресни главички и той ще ми служи за мноооооого дълго време. Ти си го ползвай, няма лошо, но в моята кухня не е много признат като подправка, само ако е необходимо и то го нарязвам на тънички люспи със специално готварско ножче, подобно на ножче за бръснене, за да може да се стопи в ястието и да не го усещам. Да има само лек аромат.
Благодаря че ми отговори!
0
0
Николина Панчева
може ли да не слагам толкова чесън
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв