Запечени тиквички с плънка от халуми и яйца

31/05/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач235108216
"Разкошно предястие, с което чудесно върви и вино, и узо "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо121
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • тиквички - 6 бр.
  • морков - 1 бр.
  • зеленчуков бульон - 600 мл домашен *
  • халуми - 100 г сирене
  • кашкавал - 100 г
  • масло - 50 г
  • яйца - 3 бр.
  • риган - 1 ч.л. сух пресен
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • За салатата
  • броколи - 1 бр. бланширано
  • морков - 1 бр.
  • царевица - 100 гот консерва
  • За чесновият винегрет
  • чесън - 2 скилидки пресован
  • сол - 1/2 ч.л.
  • щипка черен пипер
  • захар - 1/2 ч.л.
  • дижонска горчица - 1/2 ч.л.
  • балсамов оцет - 2 с.л. винен
  • зехтин - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките измиваме и нарязваме на две половини по ширина. Запазваме връхчетата, които използваме за капачета.

Разполовените парчета бланшираме за 7 минути в бульона. Идеята е да ускорим процеса им при запичане, защото яйцата и сиренето изискват по-кратка топлинна обработка.

Тиквичките се изваждат, подсушават и вътрешността им се издълбава**.

Сиренето и кашкавалът се настъргват на едро, прибавят се яйцата, ситно нарязания на ситно риган, солта и черният пипер.

С тази смес напълваме издълбаните тиквички.

Поставяме капачетата им, подреждаме ги в намазнена йена глаз тавичка и запичаме на умерена фурна до готовност.

С подходяща салатиера смесваме бланшираното броколи, настъргания морков, царевицата, овкусяваме с винегрета.

Гарнираме предястието и декорираме с любов.

** Съвет: От издълбаната бланширана вътрешност на тиквичките и зеленчуковият бульон приготвям чудесна крем супа от тиквички.

* Бульонът се приготвя от 1 морков 1 глава лук, корени от магданоз, сол.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14  Мария Симеоно
Браво, браво!! Чудесна рецепта, Севдалина. Сиренето Халуми придава невероятен вкус. Работя с него и винаги дава чудесен резултат. Много го обичам. В момента не ми дава право повече да гласувам, защото 6 рецепти съм чукнала, но си е за 5-ца определено. Само ще сменя кашкавала с пармезан за да е пълен разкоша.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв