Ориз със заешко и гъби по испански

02/06/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваПомощник Готвач2162601426
"Ароматно, темпераментно и много вкусно - едно ястие, който определено ще запомните "
Приготвяне20 мин.
Готвене90 мин.
Общо110 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 917
  • Преглеждания за месеца86
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • заешко месо - 400 г, нарязано на парченца
  • ориз - 200 г, бомба
  • гъби - 120 г печурки или друг вид
  • лук - 1 глава
  • чушка - 1 бр. зелена
  • чушка - 1 бр. червена, изсушена
  • чесън - 2 скилидки
  • домат - 2 бр., настърган
  • червен пипер - 1 с.л.
  • куркума - 1 щипка, щедра
  • дафинов лист - 1 бр. малък
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 70 мл
  • бяло вино - 50 - 60 мл
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накиснете червената суха чушка в малко водичка, нарязана/начупена на парченца, заедно с едната скилидка чесън, разполовена на две. Щом се хидратира, пасирайте или намачкайте заедно с водата (не е нужно да става на каша).

2. Сгорещете зехтина на силен огън и запечатайте от всички страни месото, натрито с черен пипер за кратко, след което го извадете и покрийте с алуминиево фолио.

3. Накълцайте лука и зелената чушка, а втората скилидка чесън обелете и смачкайте леко, притискайки с широката част на нож. Гъбите оставете цели, ако са малки, ако не - ги нарежете на парченца. Задушете зеленчуците на среден огън в зехтина от пърженето на месото за около 10 минути.

Сложете червения пипер, куркумата и дафиновия лист, разбъркайте за секунди и веднага сипете настърганите домати. Действайте бързичко, за да не загори пиперът. Гответе за кратко, докато остане на мазнина, след това налейте виното и сложете месото и намачканите червена чушка и чесън. Разбъркайте добре и оставете всичко да се овкуси добре за 4-5 минути.

4. Налейте 1 литър гореща вода или бульон, трябва да покрива добре месото, затова ако е нужно, добавете още. Сложете сол на вкус и варете около 1 час на среден огън под капак.

5. Щом е готово, преценете дали течността е намаляла много (при варене под капак не би трябвало), ако решите, долейте малко водичка и сипете ориза. Дадените в рецептата количества са за пропорция ориз:течност-1:4. Но дори и да има повече от бульона, няма нищо, целта при това ястие е да остане малко чорбичка, а не да се поема всичката от ориза. Не трябва да е като супа, нито пък много гъсто.

6. Варете 16 минути на среден до слаб огън под капак. След изтичане на това време отстранете от огъня и не махайте капака около 8 минути, след което сервирайте веднага, поръсвайки всяка порция с накълцан пресен магданоз.

Забележка: Ако ястието престои прекалено дълго време, преди да се сервира, има опасност оризът така или иначе да си поеме течността, което не е желателно, защото ще се загуби ефектът, а и може да набъбне.

Използвайте добра марка ориз, много е важно! Най-подходящ за този вид ястия е оризът бомба - той има способност да поема вода 3 пъти колкото е обемът му. В тази рецепта искаме да имаме по-течно ястие, затова пропорцията е 1:4.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 15
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Николина Панчева
благодаря аз не знам как да готвя заешко но това ще го опитам
1
0
Йорданка Ковачева
Опитайте го, ще се радвам. Никак не е трудно и си заслужава! Поздрав!
0
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
02.06.2017 15:54
Прекрасно ястие, съчетано с много вкус и аромати. Чудесен мотив за предизвикателство, с което ще очароваме гостите си.
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ви :) Аз съм фен на испанската кухня и начинът по който приготвят ориз -дали било на паея или в този вариант -по течен. Наистина си е предизвикателство. :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв