Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тиквички на Фурна»Пълнени тиквички с патладжан и доматен сос

Пълнени тиквички с патладжан и доматен сос

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Пълнени тиквички с патладжан и доматен сос
Снимка: Нина Иванова Иванова
3 / 4
05/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"Лятно ястие с неустоим аромат на босилек - наслада за сетивата"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр.
  • лук - 1 бр.
  • патладжани - 1 бр. малък
  • чери домати - 8 - 10 бр.
  • скаморца - 100 г или кашкавал
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • захар - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус
  • босилек - 1 ч.л. сух
  • домати - 400 г (1 консерва на кубчета)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте зеленчуците. Обелете и нарежете патладжана на малки кубчета. Посолете леко и оставете настрана докато приготвите другите зеленчуци.

Срежете тиквичките на две по дължина и с малка лъжичка издълбайте вътрешността, като внимавате да не направите дупки в лодките. Нарежете сърцевината на тиквичките на дребно. Нарежете лука на тънки полумесеци, а чери доматите на малки кубчета.

Загрейте една супена лъжица от зехтина в дълбок тиган на умерена температура и сотирайте лука и патладжана за около 5 мин. Добавете вътрешността на тиквичките и чери доматите. Разбъркайте хубаво, овкусете с черен пипер. Гответе около 5 минути и отстранете от котлона.

В купа смесете доматите на кубчета с едната супена лъжица зехтин и босилека. Овкусете с малко сол и щипка захар. На дъното на тавичка изсипете доматите, отгоре подредете лодките от тиквички. Напълнете ги със зеленчуковата плънка.

Запечете пълнените тиквички във фурна загрята на 180 градуса за около 40 мин. При готовност, включете грила на печката, поръсете тиквичките с парченца скаморца или настърган кашкавал и запечете за 5-10 минути до разтопяването му.

Пълнените тиквички с патладжан и доматен сос са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: