Ягодово-шоколадово изкушение

04/06/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач254115246
"Един десерт, който ще ви накара да мечтаете "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо805
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • За шоколадовия мус
  • черен шоколад - 180 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 4 бр. размер М
  • зехтин - 60 мл студено предосован
  • ром - 1 с.л. тъмен
  • бейлис - 2 с.л.
  • За ягодовия мус
  • желатин - 1 бр. на на Йоткер
  • заквасена сметана - 200 мл
  • кондензирано мляко - 100 мл
  • течна сметана - 100 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • пудра захар - на вкус
  • ягоди - 300 г
  • ягоди - 6 бр. за декорация
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо започвам с шоколадовия мус. Разделям жълтъците от белтъците. В подходяща купа разбиваме жълтъците на пухкава пяна с половината от захарта. Към тях обавяме рома и Бейлиса.

Шоколада разтопяваме на водна баня. Отстраняваме от огъня и при постоянно бъркане добавяме зехтина *.

В друга купа разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Много е важно приборите и съдът да бъдат сухи.

Към шоколадовата смес прибавяме първо жълтъците, като внимателно се разбъркваме със силиконова шпатула.

След това се слагат и белтъците, като разбъркваме внимателно. Шоколадовият мус е готов. С 1/3 от него пълним пош, отделяме настрана.

Приготвяме подходящи десертни чаши, които поставяме предварително в хладилника за 30 минути. Внимателно напълваме сместа в половината от наклонената чаша. Поставяме всяка чаша в купичка, прибирам в хладилник, докато мусът се охлади.

Следва ягодовият мус, като за целта накисваме желатина в малка част от прясното мляко, а останалото загряваме на котлона. Към него прибяме набъбналия желатин и разбъркваме до неговото разтваряне.

Разбиваме течната сметана заедно с малко пудра захар. Към тях добавяме кондензираното мляко и заквасената сметана. Опитваме сместа на вкус и ако не ви е достатъчно сладко прибавете малко пудра захар. Накрая следва прясното мляко с желатина и ванилията.

Почистваме и измиваме ягодите. Нарязваме ги на ситни зарчета. Обединяваме сместа заедно с битата сметана и парченцата ягоди. Много внимателно допълваме останалата половина от чашата.

По ръбчетата на чашата довършваме с шоколадовия мус, с помощта на пош, а в средата поставяме плодче ягода.

Прибираме десерта в хладилника.

Съвет: Докато работите с напълването на кремовете, старайте се да държите чашите за столчето, така топлината от ръцете ви няма да отпуска муса.

* Зехтинът е друга полезна съставка, която го прави лек, възхушен и не толкова тежък, ако беше със сметана, масло или друг тип пълномаслени продукти.подобни рецепти тук

5 8
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

marcheva14  Мария Симеоно
Не бих ползвала зехтин ,при такъв вид крем. Според мен ще развали консестенцията на шоколада, ще има друг вкус и аромат, а това е важно при такъв вид десерти. Важно е да ухаят на масло, това се търси. Но това си е лично мое мнение и не задължавам никой друг с него.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв