Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Клафути»Френско клафути с ягоди и череши

Френско клафути с ягоди и череши

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Френско клафути с ягоди и череши
Снимка: marcheva14
1 / 3
10/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Клафути по френски - неприлично вкусен десерт"

Необходими Продукти

  • череши - 300 г
  • ягоди - 300 г
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 240 мл
  • брашно - 100 г
  • масло - 30 г разтопено
  • сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 100 г
  • ванилия - семенца от 1 шушулка
  • бадемов екстракт - 1 капка
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Форма, подходяща за клафути, се намазва с масло и се поръсва с 2 с.л. захар, която е разпределена навсякъде из формата. Фурна - 170 градуса.

Почистват се плодовете и се оставят настрани. В купа се разбиват яйцата, солта, ванилията и захарта до плътна смес - до побеляване. На три пъти през сито се прибавя брашното, а млякото на два пъти, като се завършва с брашно. Добавя се и капката бадемов екстракт.

Внимателно се прибавя и разтопеното масло със стайна температура. Разбърква се на слаба степен на миксера.

Плодовете се изсипват във формата и се заливат със сместа.

Пече се на 170-180 градуса около 40-45 минути. Охлажда се за около 15 минути и се напудря леко с пудра захар.

Сервира се на тортени парчета, леко топли. Може да се добави и топка сладолед.

Френското клафути с ягоди и череши е готово.

Източник: Homecooking

Забележка: Изключително приятен, бърз и лесен сладкиш. Тестото е повече като вид палачинково, плътно и с аромат от плодовете и капката бадемов екстракт. Набухватели не се добавят, тази роля играят разбитите на яйца със захарта.

Оригиналното клафути по мнение на Марта Стюърт се прави с череши и костилките им. Прецених, че това е по-удачен вариант с почистени череши. Също така може да се ползват всякакви плодове, къпини, малини, боровинки, вишни и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Четох подобна рецепта и мислех да я пробвам.Чудесен десерт се е получил!
04.06.2017 11:31
1
Покажи всички подкоментари