Испанско задушено

04/06/2017
"Истински празник за сетивата - феерия от вкусове и аромати, която ще ви изстреля в слънчева Испания "
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо571
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • свинско месо - 4 стека
  • чоризо - 150 г
  • лук - 1 глава голяма
  • чесън - 4 скилиди
  • чушки - 1 бр. зелена + 2 бр. червени
  • патладжани - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • бульон - 1 бр. зеленчуков
  • домати - 400 г
  • захар - 1 ч.л.
  • ориз - 300 г дългозърнест
  • куркума - 1 ч.л.
  • шафран - няколко щипки
  • сол
  • черен пипер
  • масло - 1 с.л.
  • рас ел ханут - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистват се лукът и чесънът. Чушките също се почистват и се нарязват на парчета. Патладжанът се обелва на ивици, нарязва се на парчета, посолява се и се оставя да пусне соковете си.

Стековете, ако имат някакви ципи и жилки, задължително се почистват, намачкват се с пръсти и нарязват на парчета. Обелва се и чоризото и се нарязва на колелца.

В тенджера се сипва зехтин, около 2-3 с.л., и се задушава първо половината наситнен чесън, а след това се добавя наситнен лук и червен пипер. Разбърква се и се готви за около 2 мин.

След това се добавя месото и чоризото и се запържва за още 5-7 минути да добие приятен загар. Добавят се чушките, измитият и подсушен патладжан.

Натрошава се кубчето бульон и се добавят 200 мл вода, изсипват се и кутията с домати (ако се ползват пресни такива се обелват, маха им се вътрешната мокра част, нарязват се на кубчета), лъжичката захар, сол и прясно смлян черен пипер.

Поставя се капак на тенджерата и се оставя да къкри за около 45 минути или докато се свари хубаво месото.

ОРИЗ:
Шафранът се накисва в малко вода. Оставя се за около 15 минути да оцвети хубаво водата. В тенджера се сипва зехтин и лъжица масло. Първо се запържват останалият чесън, куркумата и подправката Рас Ел Ханут за около 2 минути.

Добавя се оризът, разбърква се, изчаква се докато леко побелеят зърната отвътре и се налива вода - 1: 2.5 + водата от шафрана. Тенджерата се захлупва с капак и се оставя на умерен котлон за около 15 минути или до готовност. Сервира се жълт ориз, а върху него се сипва месо, зеленчуци и сос.

Източник: 24 kitchen

Забележка: Ползвала съм домати консерва, която няма много вода е и основно пулпа. Месото ми беше свински стек и не се наложи почистване от ципи и жилки.

Подправката Рас Ел Ханут е емблематична мароканска подправка за ориз, кускус и подобни. Съдържа смлени кориандър, канела, джинджифил, карамфил, бахар, индийско орехче и др. Обикновено е микс от 30 вида смлени подправки. Придава прекрасен и запомнящ се вкус. Предлага се в Био магазините.

За ориз съм ползвала дългозърнест ориз "Жасмин", който е много подходящ за гарнитури, както е и тук.подобни рецепти тук

5 7
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар