Френски гратин със сирене и сметана

05/06/2017
marcheva14
отmarcheva14Иноватор47167838211
"Изтънчено по френски - нежен гратин, който може да хапвате като основно или да поднесете като гарнитура към печени меса "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 065
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 350 мл
  • готварска сметана - 350 мл
  • картофи - около 1.2 кг
  • индийско орехче - 1/4 ч.л. ситно настъргано
  • чесън - 1 скилидка пресована
  • сирене - около 50 г твърдо (само за поръска)
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; дълбока тавичка намаслена.

В тенджера се налива прясното мляко, сол, сметаната и се добавя пресованият чесън. Оставя се на умерен котлон да кипне. Междувременно се обелват картофите и всеки картоф се минава през ренде мандолина, за да стане на чипс.

Картофите се добавят към млякото и сметаната, нежно се разбъркват и се оставят да се варят точно 8 минути. Веднага се свалят от котлона и с решетъчна лъжица се подреждат доколкото може в тавичката.

Заливат се с останалия сос. Може да се помогне да се подредят и с вилица, но много внимателно, за да не се счупят. Поръсват се с настъргано сирене.

Пече се на 180 градуса за около 40 минути или до хубав златист загар.

Източник: Джоел Миелле

Забележка: Този френски гратин може да се поднесе като гарнитура към основно ястие, а може и самостоятелно.

Към него по желание може да се прибавят и добавки, като запечен предварително бекон, да се добави пресен лук, силно наситнен, или други по избор. Предпочетох да го направя само със сметана, мляко и твърдо швейцарско сирене.

Тавичката, в която ще се пече, задължително трябва да е по-дълбока от обикновените, защото при печене млякото и сметаната кипят от силната температура.подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар