Турска чорба Яйла

05/06/2017
"Това не е заместител на любимата шкембе чорба, но е също толкова вкусна и засищаща "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции3
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 408
  • Преглеждания за месеца650
  • Преглеждания за седмицата405
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • вода - 1 литър (или бульон)
  • ориз - 4 с.л. с връх
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 водна чаша
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч. (сварено и охладено)
  • брашно - 40 г
  • джоджен - 1/2 с.л.
  • масло - 3 с.л.
  • лют червен пипер - 1/3 к.л.
  • червен пипер - 1/2 к.л.
  • сол
  • бадеми - 4 - 5 ядки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд слагаме вода или зеленчуков бульон да заври. Почистваме ориза, измиваме го и го добавяме към врящата вода.

Времето за варене е кратко, (готов е за по-малко от 10 минути). През това време приготвяме застройката.

В отделен съд разбиваме жълтъка с киселото и прясното мляко. Добавя се на порции брашното, за да се усвои добре.

След като оризът се е сварил, го отстраняваме от котлона.

Част от водата прибавяме към купата със застройка, като продължаваме да разбиваме с миксер.

Затопляме застройката с цел да не се пресече. Добавяме внимателно към водата с ориз и връщаме сместа на котлона.

Оставяме супата да заври, като разбъркаме често. Готова е, когато се сгъсти и на повърхността се образуват балончета.

Овкусяваме със сол* и оставаме супата настрана. През това време в тиган разтопяваме масло, към което сме добавили джоджена и пипера - лют и сладък.

Поднасяме супата, гарнирана със запърженото ароматно масло, запечен бадем и люто чушле.

* От баба знам, че е добре солта да се слага най-накрая, за да не се пресича супата.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар