Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови Кюфтета»Тиквено-кашкавалени кюфтенца в доматен сос

Тиквено-кашкавалени кюфтенца в доматен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Тиквено-кашкавалени кюфтенца в доматен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
06/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Приготвени с толкова любов - разбира се, че са страхотно вкусни"

Необходими Продукти

  • За кюфтенцата
  • тиквички - 850 г
  • лук - 1 глава голяма
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • кашкавал - 200 г
  • яйцa - 1 бр.
  • магданоз - 5 - 6 стръка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • хляб - 1 филия
  • олио - 60 - 70 мл
  • За доматен сос
  • доматено пюре - 500 мл
  • бяло вино - 80 мл
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 60 мл
  • риган - 2 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • захар - 1 с.л.
  • сол
  • За панировка
  • яйцa - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л. + за поръсване
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • вода - 30 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете лука и тиквичките, поръсете с малко сол и разбъркайте добре с ръка. Оставете 15-20 минути, за да пуснат вода и прехвърлете в голяма цедка. Изцедете добре, притискайки хубаво.

Загрейте мазнината на среден огън и задушете за 10 минути отцедените зеленчуци, като бъркате периодично. Добавете чесъна, ситно настърган и черния пипер със кимиона и след още 2-3 минутки отстранете от огъня. Отново отцедете от мазнина и течности и оставете да се охлади.

Накълцайте магданоза на ситно, а кашкавала настържете на едро ренде. Хлябът накиснете във вода.

В купа смесете задушените зеленчуци, яйцето, магданоза и кашкавала и отцедената от водата филийка хляб. Сложете малко сол, но внимавайте да не пресолите, защото и кашкавалът е солен.

В купичка разбийте яйцето със брашното, бакпулвера и водичката до образуване на кашичка - не трябва да е много рядка, нито много гъста.

От тиквената смес оформяйте топчета, овалвайте в кашичката и поставяйте в тава върху хартия за печене. Ако сместа е много рехава и е трудно оформянето, не се тревожете, просто не притискайте много силно с пръсти и действайте бързо, а щом сложите кюфтенцето в тавата може да си го дооформите, както желаете. Поръсете всяко кюфте с малко брашно и печете 15 минути на 200 градуса в предварително загрята фурна.

През това време пригответе соса като загреете зехтина на слаб огън и за кратко запържите двете скилидки чесън - накълцани на ситно. Изсипете доматеното пюре и увеличете огъня до среден. Добавете сол, захарта и подправките и гответе 7-8 минути. Сипете виното и оставете да поври още 10-12 минути и е готово.

Сервирайте като във всяка порция слагате няколко лъжици доматен сос, а върху него полагате от кюфтенцата.

Много простичко, но невероятно вкусно! Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
516
40
30
20
10
Дай твоята оценка: