Домашен сладолед Страчатела

08/06/2012
Росица Ивановаот Росица ИвановаЧирак / Автор
"Спечелихте ни още на сладолед, но когато разбрахме, че е и страчитела, просто няма как да устоим!"
Готвене15 мин.
Общо15 мин.
Порции5-6 бр.
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо27 265
  • Преглеждания за месеца2446
  • Преглеждания за седмицата462
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4,9 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 500 мл пълномаслено
  • яйца - 3 броя пресни
  • захар - 100 г пудра + още 100 г
  • ванилия - 2 прахчета или 1 шушулка
  • сметана - 500 мл пърномаслена течна
  • кондензирано мляко - 1 кутийка
  • шоколад - 150 - 200 г натурален
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте много добре яйцата със 100 г пудра захар и течната ванилия. Ако използвате шушулка, я остържете и я сложете в загряното прясно мляко. По желание след това го прецедете, за да премахнете топченцата ванилия. Половината от прясното мляко налейте към яйцата на тънка струйка при непрекъснато разбиване с миксер. След това яйчната смес налейте в останалото прясно мляко и пак разбивайте. Сложете съда на слаб котлона да се вари за няколко минути, бъркайте и след това оставете напълно да изстине.

Разбийте течната сметана със захарта на пухкав сняг и внимателно я съединете с яйчната смес, като разбивате пак с миксер. Доливайте кондензираното мляко при непрекъснато разбиване и по желание добавете още пудра захар.

Прехвърлете сместа в подходящ съд за замразяване и сложете в камерата за 3 часа. През интервал от време на 3-4 пъти вадете сладоледа и го разбивайте с миксер. По този начин се избягва образуването на кристали. При последното разбиване добавете и ситно натрошения черен шоколад.

Върнете в камерата да се замрази докрай. Поднесете домашния сладолед Страчатела на топки и по желание гарниран с шоколадов топинг.подобни рецепти тук

5 11
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Деси
Деси
24.09.2013 09:50
Нарича се Страчиатела, не Страчатела
0
3

Виж всички коментари или напиши такъв