Зеленчукова запеканка с тиквички

07/06/2017
Shamsina
отShamsinaЧирак3211622
"Ароматно, стилно и много ... зеленчуково. Опитайте една по-различна запеканка, която ще ви плени с вкус и визия "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 143
  • Преглеждания за месеца58
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • тиквички – 1 бр. (голяма)
  • лук – 1 глава (голяма)
  • чушки – 5 - 6 бр. (в различни цветове по възможност)
  • моркови – 3 бр.
  • кашкавал – 50 г
  • брашно – 300 г
  • бакпулвер – 1 пакетче
  • олио – 100 мл
  • вода – 100 мл
  • яйца – 2 бр. (големи)
  • сол – на вкус
  • олио – за запържване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предложение за шарено и свежо ястие, което е подходящо както за топла лека вечеря, така и за студена закуска. Някои от зеленчуците могат да бъдат изпуснати или подменени (с патладжан, например) в зависимост от предпочитанията на консуматорите.

Подготвяме първо зеленчуците (ако решим да правим и украса, оставяме по няколко ленти или парченца от всичко.) Измиваме и нарязваме на пръчици тиквичката и чушките. Моркова обелваме и също оформяме по този начин. Лука режем на едри парчета.

Пренасяме всички в широк тиган с малко мазнина, осоляваме леко и запържваме за кратко. Махаме от огъня и оставяме настрана, за да се охладят леко.

За да не са просто запържени зеленчуци, приготвяме и основа, която да ги „слепи“. Пресяваме брашното, бакпулвера и малко сол в голяма купа. В отделен съд, по-малък, разбиваме добре течните съставки – двете яйца, олиото и водата. Бавно ги прибавяме към сухата смес, като бъркаме постоянно до хомогенизиране.

Смесваме тестената смес със зеленчуковата (втората ще е видимо повече, но това не е притеснително). Всичко разбъркваме добре, за да няма струпване на тесто/зеленчуци на едно място, и го изсипваме в неголяма тавичка, предварително застлана с хартия за печене.

Ястието е достатъчно шарено, но ако все пак решим, можем да завием няколко цветенца от ленти тиквички и моркови (изрязани с белачка за зеленчуци) или да направим украса по желание.

Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути (можем да проверяваме с клечка за зъби дали тестото е опечено). Малко преди да е готово, настъргваме кашкавала и го поръсваме покрай украсата (ако има такава). Връщаме във фурната за няколко минути до пълното му разтапяне.

След това изваждаме ястието и изчакваме още няколко минути, за да се охлади леко. Поднасяме самостоятелно или с гарнитура от свежи зеленчуци, може и с млечен сос.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар