Ароматен ликьор от бял бъз

07/06/2017
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaПомощник Готвач235108216
"Лек, сладък ликьор с аромат на слънце и вкус на топло лято. С него споделете спокойните хладни вечери с кубче лед и лимон."
Приготвяне10 мин.
Общо10 мин.
Порции25
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо881
  • Преглеждания за месеца52
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • бъз - 50 бр. съцветия
  • кафява захар - 300 г
  • водка - 1 литър Савой (двойна дестилация)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме цветовете и отстраняваме дръжките от съцветията. Поставяме ги в гевгир и ги обливаме еднократно под течаща струя вода.

Изсипваме почистените цветове в голям стъклен буркан и доливаме водката, като се стремим цветовете да са покрити с алкохол, за да не потъмняват, въпреки че само по себе си потъмняването не променя вкуса на ликьора.

Затваряме буркана и оставяме на тъмно и хладно място за около 40 дни. Цветът на ликьора става по-наситен при по-дългото отлежаване на ароматните цветове в алкохола.

След този период прецеждаме цветовете и към настойката добавяме захарта. Всеки ден разклащаме буркана, докато количеството захар се разтопи.

Съхраняваме в бутилка за предпочитане на тъмно място. С времето ликьорът придобива цвят на тъмен кехлибар.

Лек, сладък ликьор с аромат на слънце и вкус на топло лято. С него споделете спокойните хладни вечери с кубче лед и лимон.

Ароматна добавка за пунш или чай, като зимна стопляща почерпка, съхранила в себе си спомените за летните дни! Наздраве от мен!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар