Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Въртеница

Въртеница

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
246821731
08/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Както и да я завъртите, все ще я изядем, защото е много вкусна"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • захар - 1 супена лъжица
  • сол - 1 супена лъжица
  • олио - 1 каф. чаша
  • брашно - малко повече от 1 кг
  • плънка
  • масло - 200 г
  • сирене - 600 г
  • яйца - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Топлото прясно мляко се смесва със захарта. Прибавя се маята и се оставя докато започне да кипи.

Разбиват се 1 яйце, 1 белтък, солта и олиото. Добавя се кипналата мая. Брашното се изсипва в тава.

В средата му се прави кладенче, в което постепенно се изсипва течната смес, като се бърка с лъжица.Щом брашното поеме цялата течност се замесва тесто.

То се набрашнява, прибира се в найлонова торбичка и се оставя да втаса за 1 нощ в хладилника. След като се извади се меси отново и се разделя на топчета, от които се разточват тънки кори.

Всяка кора се намазва със стопеното масло, поръсва се с натрошено сирене и разбитите яйца и се навива на руло. Рулата се усукват леко и се подреждат на спирала в намазана тава.

Баницата се намазва с останалия жълтък, разбит с малко вода или прясно мляко. Слагат се в студена фурна и се пекат до зачервяване на 160 градуса. Готовата въртеница не се покрива с кърпа и не се ръси с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Нина Иванова Иванова
Нина Иванова Иванова
Тъй като се говори и в единствено и в множествено число в рецептата и не става ясно една баница ли трябва да е или на порции, я направих на порции :)
29.07.2017 14:11
1
Покажи всички подкоментари