Картофки по княжески

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Картофки по княжески
Снимка: Сия Рибагина
2 / 3
09/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Толкова ароматни, толкова вкусни - веднага добавяме тези Картофки по Княжевски към любимите ни"

Необходими Продукти

  • картофи - 600 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • масло - 100 г
  • сирене - 300 г
  • зелен лук - 2 стръка
  • сол - 1 щипка
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофель по-княжески е рецепта от руската православна кухня, картофките са се приготвяли в миналото основно от възрастните хора, като са били традиционно поднасяни на празничната трапеза за деня на християнските апостоли Св. Петър и Павел.

До ден днешен тази рецепта е предпочитана от руските народи, а аз горещо ви препоръчвам да опитате.

Приготвяла съм ги много пъти и дори съм експериментирала, като съм добавяла кашкавал, различни подправки, дори колбас, но за мен лично класическата рецепта е най-сполучлива. Изключително проста е за приготвяне с малко продукти, и вкусово определено ще успее да ви грабне.

Картофите е добре да изберете сравнително дребни и с горе-долу еднакъв размер, и по възможност да са пресни. Тавата, в която ще печете трябва да е с по малки размери, формата е без значение, моята е квадратна 20/20 йена, но ако имате глинена или керамична ползвайте нея.

Почистете и измийте картофите под течаща вода и ги сложете в тенджера, сипете вода, колкото да ги покрие, сложете щипка сол и поставете на котлона да се варят. Варенето трябва да бъде кратко, колкото да минат лека предварителна обработка, за около 5 минути, махнете от котлона, оставете да се поохладят, след което ги обелете.

Ако картофите са дребни ги разрежете на половина през средата, ако са по-едри нарежете на четвъртини.

Намажете тавичка с част от маслото, сложете половината картофи, от горе начупете сиренето и покрийте с останалите картофи. Маслото разпределете на части между и върху картофките.

В купа разбийте жълтъците с прясното мляко, подправете с малко сол и черен пипер и с тази смес залейте картофите. Сложете във фурната и запечете на 200 градуса за 30-40 минути до златист загар.

Нарежете зелената част на два стръка пресен лук, поръсете картофите и поднесете топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: