Кайсиево сладко с мед от магарешки бодил

09/06/2017
Sevdalina Irikovaот Sevdalina IrikovaЧирак
"Не са луди магаретата, че хапват магарешки бодил - но вие много ще сгрешите, ако не опитате нашето кайсиево сладко с мед от магарешки бодил "
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо289
  • Преглеждания за месеца37
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • кайсии - 1 кг без костилките
  • мед от магарешки бодил - 400 г
  • гелфикс - 1 пакетче Екстра 2:1 Dr. Oetker
  • ромова есенция - 1 ампула
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избирам здрави, но по-меки плодове, които измивам и почиствам от костилките. Претеглям 1 кг от тях. 2/3 от кайсиите режа на тънки резенчета, а 1/3 от плодовата маса пасирам.

Плодовете поставям в подходящ съд за варене, като количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.

Gelfix Extra смесвам с 2 с.л. от меда и разбърквам с плодовата маса.

Сместа слагам да заври при средна температура, като разбърквам периодично. След първото забълбукване конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане. Не отстранявам пяната, потупвам я леко с решетъчна лъжица!

След завиране прибавям останалото количество мед и лимоновия сок. Свалям от огъня, добавям ромовата есенция и разбърквам добре.

Преди да пристъпя към пълнене на бурканите, правя проба за желиране. Слагам 2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.

Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измити и подсушени бурканчета.

Обръщам ги с капачките надолу и покривам с кърпа, за да запазя максимално топлината им.

Кайсиевите резенчета, поели аромата на рома са чудесна комбинация са сладкиши и кремове.

Съвет: В сладкото можете да прибавите сурови бадемови ядки, като ги накиснете предварително във вода и обелелите.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар