Сироп от маточина

10/06/2017
Карина Трендафиловаот Карина ТрендафиловаПомощник Готвач
"Свеж сироп от маточина за цялото семейство - опитайте, почерпете приятели и споделете рецептата с всички, които обичате "
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 289
  • Преглеждания за месеца2288
  • Преглеждания за седмицата1330
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4,8 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • маточина - 10 - 15 стръка
  • вода - 1 литър
  • захар - 1 кг
  • лимонена киселина - 1 пакетче
  • жълта боя - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маточината се бере задължително преди да е цъфнала, тогава листата ѝ са най-ароматни.

Измиваме стръковете маточина и ги поставяме в подходящ съд, ръсим с лимонената киселина и наливаме водата. Оставаме да престои така в хладилник поне 48 часа.

След това прецеждаме през тензух, добавяме захарта и бъркаме до пълното ѝ разтваряне.

По желание добавяме малко жълта боя за по-апетитен вид (не слагам зелена, за да не я бъркам с ментата).

Разливаме в бутилки и съхраняваме в хладилник.

Другият вариант е да стерилизираме 5 минути за капачката - така ще си имаме консервиран сироп за цялата година.

Разреден със сода или вода е много усвежаваща напитка през лятото!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
12.06.2017 09:54
Добра идея в летните горещини.Обожавам аромата на тази билка, а лечебните ѝ свойства са подходящи при хипертония и нервни разтройства. Характерно за маточината е , че тя трябва да се събере преди цъфтежа. Когато стерилизирате сироп, лимонената киселина е излишна. Чудесен заместител е лимоновият сок.Така ще обогатите и аромата. Медът е подходящ подсладител, но при топлинната обработка той губи своите полезни свойства. Аз също го прилагам, но към сладка, защото го слагам накрая и не стерилизирам. Благодаря Ви за рецептата, ще я приложа.
1
0
Николина Панчева
не може ли вместо захар да се сложи мед .
1
0
Смърфиета
Смърфиета
10.06.2017 22:30
Един съвет: ако изварявате сиропа не слагайте лимонена киселина, защото шишетата гърмят, от личен опит го казвам. Иначе рецептата е страхотна за летните горещи дни!
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Топ Рецепти

Готвач.бг във Фейсбук

Подобни от Gotvach.bg

Още от категориите