Домашна боза

10/06/2012
Дебелата Берта
отДебелата БертаМастър Шеф5088145
"Ако децата ви обичат банички с боза, защо не приготвите за тях не само вкусни банички, но и резлива домашна боза?"
Порции8-10 бутилки
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо89 340
  • Преглеждания за месеца2209
  • Преглеждания за седмицата300
  • Коментирана12 пъти
  • Рейтинг3.9 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • За закваската
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 2 с.л. от просо
  • за бозата
  • брашно - 2 ч.ч. от просо, но може и обикновено
  • вода - 5 л хладка
  • кафява захар - 2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте водата, захарта и брашното от просо за закваската и така приготвената смес оставете да престои 1-2 дена, за да ферментира.

Брашно от просо сипете в сух тиган и го запечете, разбърквайки непрекъснато, за да не загори.

Прехвърлете го след това в голяма тенджера и оставете да се охлади. Долейте водата и разбивайте с миксер непрекъснато, за да не се получат бучки и да е по-лесно смесването.

Прибавете захарта и прехвърлете тенджерата на котлона да заври. Варете за около 6-7 минути и бъркайте непрекъснато. След това свалете от котлона и оставете да изстине.

Добавете ферментиралата закваска и оставете съда на на топло място за 2-3 дена, за да може отново да ферментира.

Готовата домашна боза разсипете в стъклени бутилки и я съхранявайте в хладилник. С 1 ч.ч. от тази боза може да си приготвите отново тази чудна напитка, като я използвате за закваска.подобни рецепти тук

5 10
4 10
3 5
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Веселин
Веселин
03.12.2016 02:19
Здравейте! Водата с която се приготвя закваската не се ли преварява предварително и после да се охлади, за да не се развият лоши щамове..? И вместо просо как ви звучи с брашно от елда? :-)
По баничарниците продават една боза в квадратни шишета.. Пише, че е с просо и е отвратителна.. има вкус и мирис на.. ако.. сори.. бах.. :-/
5
1
Monika Ivanova
Monika Ivanova
09.05.2016 20:23
когато бях малка само домашна боза сме пили и няма нищо общо с вкуса на купешката.
2
0
Вержи
Вержи
28.02.2016 20:45
Направих я сега чакам да ферментира,но забелязах,че водата изплува на повърхността.Разклащам от време на време,но водата си стои отгоре къде съм сбъркала.
0
2

Виж всички коментари или напиши такъв