Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Октопод на скара с грилована ябълка и сладко от горски ягоди

Октопод на скара с грилована ябълка и сладко от горски ягоди

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Октопод на скара с грилована ябълка и сладко от горски ягоди
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 3
12/06/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
1
"За специалните моменти и специалните хора - Средиземноморска феерия от вкусове и аромати"

Необходими Продукти

  • октопод - 1 бр. (малък) замразен
  • ябълки - 1 бр. голяма зелена
  • сладко - 2 с.л. от горски ягоди
  • за марината на октопода
  • зехтин - 100 мл
  • лимонов сок - половин малък лимон
  • соев сос - 1 с.л.
  • риган - щипка
  • черен пипер - щипка
  • червен пипер - щипка
  • морска сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Октоподът се размразява, почиства и се сварява в херметическа тенджера за около 40 минути на бавен огън.

Варите ли го на силен огън и повече време ще стане жилав, сух и няма да е вкусен! В тенджерата поставих коркова тапа, дафинов лист, оцет и малко вино.

Вече сварен до нарязах на парчета. Приготвям маринатата, като смесвам зехтин, лимонов сок, соев сос, черен и червен пипер, риган, едро смляна морска сол.

Поставям парчетата октопод за 10 минути в нея, след което на предварително нагрята скара за не повече от 3 минути.

Обелвам ябълката, махам семенната част с присобление за търбушене на чушки и нарязвам на шайби. В загрят и намаслен грил тиган поставям шайбите да се гриловат и от двете страни.

Нареждам ги в плато. В дупките на ябълковите кръгчета слагам по малко сладко от горски ягоди и отгоре нареждам парченцата октопод.

Декорирам с песто от чушка, резен лимон или готов лимонов сос. Ястието впечатлява с аромати и вкус и определено е за ценители!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: