Запеканка с тиквички - много вкусна

14/06/2017
Даниот ДаниНовак
"Всичко е ясно - ужасно вкусна запеканка, така че нападайте "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 612
  • Преглеждания за месеца9611
  • Преглеждания за седмицата2097
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • Тиквички - 2 бр. /500 - 550 г/
  • Кашкавал - 120 г
  • Извара - 120 г
  • Зелен лук - 1 връзка или 1 глава стар лук
  • Чесън - 3 - 4 скилидки
  • Копър - 1/2 връзка
  • Риган - 1/2 ч.л.
  • Кориандър - 1/2 ч.л.
  • Черен пипер - на вкус
  • Сол - на вкус
  • Яйца - 3 бр., ако са малки - 4 бр.
  • Сметана - 3 - 4 с.л. или гъсто кисело мляко
  • Брашно - 1 ч.ч. с връх /140 г/
  • Бакпулвер - 1 ч.л.
  • Зехтин - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготовка на основата смес: Тиквичките се измиват, отрязват се дръжките и се настъргват на едрото ренде в купа. Ако не са много свежи се обелват. Към тях се добавя кашкавалът, също настърган на едро и изварата, леко претрита с лъжица.

Добавете зеления лук, нарязан на по-дребно /ако се ползва стар лук се настъргва на средно или дребно ренде/, настъргания чесън, нарязания на дребно копър и останалите подправки. Всичко се разбърква добре.

Яйцата се разбиват много добре с щипка сол, към тях се прибавя сметаната, разбърква се до еднородност и се добавят към сместа, разбърква се.

Добавя се зехтинът и отново се разбърква, да се поеме от сместа. Брашното се смесва с бакпулвера, пресява се върху сместа и се разбърква докато се поеме напълно.

Тавичка /моята е квадратна дълбока 21 х 21 см./ се застила с хартия за печене или се намазва със зехтин.

Сместа се изсипва в нея, заравнява се и се пече в загрята до 180 градуса фурна 40-45 минути до образуване на красиво запечена коричка.

Изважда се от фурната, охлажда се леко, преди да се нареже и се сервира с кисело мляко/йогурт, и/или салата според вкуса и предпочитанията. Добър апетит!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар