Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Борш»Зеленчуков борш с гъбен бульон

Зеленчуков борш с гъбен бульон

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Зеленчуков борш с гъбен бульон
Снимка: Илияна Димова
2 / 3
14/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Традиционен наситен вкус и аромат, който ще ви накара да се облизвате"

Необходими Продукти

  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • цвекло - 1 бр.
  • картофи - 1 - 2 бр.
  • тиквички - 1 бр. малка
  • гъби - 3 - 5 бр. пресни
  • бульон - 1 бр. гъбен
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • магданоз - пресен
  • черен пипер
  • дафинов лист - 1 - 2 бр.
  • олио - 2 - 3 с.л. или зехтин
  • чесън - 1 скилидка
  • заквасена сметана - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме лука и го нарязваме на ситно. Моркова и картофите белим и нарязваме на кубчета. Гъбите нарязваме на филийки или на ситно.

Цвеклото и тиквичката белим и настъргваме на едро ренде. В зехтин или олио (2-3 с.л.) слагаме лука и моркова. Наливаме вода и задушаваме докато останат на мазнина.

Когато започнат да се запържват, прибавяме гъбите, картофите, цвеклото и тиквичката. Ръсваме черен пипер, разбъркваме няколко пъти и наливаме топла вода (1 литър или повече).

Прибавяме гъбен бульон, дафинов лист и скилидка чесън. Варим борша до готовност на зеленчуците. Когато са сварени, прибавяме разредено с малко вода доматено пюре.

Прибавяме и нарязан пресен магданоз и готвим супата още минута или две. Може да долеем и още вода при необходимост.

Изваждаме дафиновите листа от готовия борш. Сервираме борша, поръсен с още нарязан пресен магданоз и супена лъжица заквасена сметана.

Зеленчуковият борш с гъбен бульон е вкусен както топъл, така и охладен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: