Кисел чесън

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Кисел чесън1 / 4
14/06/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
"Знаете, че чесън трябва да се яде целогодишно! Лятото пресен, а зимата - кисел!"

Необходими Продукти

  • чесън - пресни глави, количество по желание
  • захар - 1 с.л. на буркан
  • сол - 1 с.л. на буркан
  • аспирин - 1 таблетка на буркан
  • оцет
  • вода - гореща, за донапълване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете младо оформили се глави чесън, които трябва да почистите от външните люспи. Ако са много големи, ги разделете. Попарете ги с вряла вода и веднага ги изплакнете под студена течаща.

Наредете чесъна в буркани, като при желание добавете стръкчета копър. Залейте всеки буркан до 2/3 с оцет, добавете солта, захарта и долейте останалото количество с гореща вода. Това се прави, за да отмерите колко точно саламура ви трябва.

Прехвърлете течността от бурканите в тенджера и сложете да кипне за няколко минути.

След това залейте отново чесъна в бурканите. Сложете по 1 аспирин във всеки, завийте ги с топли капачки и ги обърнете на обратно за 12 часа.

Обръщайте бурканите още 3 дена, след което киселият чесън е готов за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
511
43
32
22
12
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Трябва да има някакъв консервант
22.12.2023 14:54
Анонимен
Анонимен
Без асперин. И се запазва още поне една година ако не сеизконсимира през зимата.
20.06.2023 08:24
2
sisi
sisi
Аспиринат се слага защото туршията не се вари
08.06.2018 22:19
2
1
лари лари
лари лари
аз пак не слагам аспирин,и няма проблеми!!
13.06.2015 09:10
19
Радан
Радан
защо се слага и аспирин след като има и друга киселина?
08.05.2015 18:07
10
Пенсионер
Пенсионер
Аспиринът в туршиите е невероятно опасен за хора с проблемни стомаси. Предизвиква страшни киселини и опасни кръвоизливи в стомаха!
13.06.2014 19:30
21
3